Oleg: tunnen Viivi ära kinnisilmi tema maailma seksikaima lõhna järgi

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Sõnajalad - 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne  muusikaalbum «Taevane roos», mille esmatiraaž on 10 000 plaati.
Perekond Sõnajalad - 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne muusikaalbum «Taevane roos», mille esmatiraaž on 10 000 plaati. Foto: Erakogu
Esmaspäeval 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne  muusikaalbum «Taevane roos», mille esmatiraaž on 10 000 plaati. Selle tähtsa sündmuse puhul olid Andres ja Oleg Sõnajalg nõus andma meile online-intervjuu.

Kuidas te sellele tuuleparkide ideele tulite ja kas seda oli keeruline teostada?

Peale TV 1 müüki otsisime perspektiivset äriideed, mis ei nõuaks suurt personali ning kus tulude prognoosimise aluseks oleks matamaatika mitte oletused ja lubadused, nii nagu see tol ajal Eesti noorel teleturul oli.

Oli vast ka head ärivaistu energeetika suundade arengutest tulevikus. Nii me jõudsimegi tuuleenergeetikani. Algus oli väga raske. Pangad meid ei finantseerinud, seega tuli kõike teha üliväikeste kuludega.

Mida te vabal ajal teete? Kui palju teil üldse vaba aega on?

 Hetkel on ööpävas vaba aega vähem kui 8 tundi ja selle kulutame sõna otseses mõttes magamiseks. Kui vaba aega oleks rohkem, siis lendaks.

Kas te ikka olete kristlased või te mängite inimeste ja teleka ees niimoodi? Te ju tegelikult ei loe enne sööki palvet, te olete nii palju pidu pannud, teie pojad on kohtus käinud...

Jah oleme kristlased, kuigi mitte ideaalsed. Enne sööki paneme alati käed kokku, vahel loeme pikema, vahel lühema söögipalve. Pidu, mis südametunnistust määriks, pannud ei ole. Poegadele oleme püüdnud eeskujuks olla.

Olete tore perekond, mis on teid siiani koos hoidnud?

Täname tunnustuse eest! See perekond on dünastia, kus on tegelikult kaks perekonda. Igas korralikus dünastias on oma hierarhia ja kindlad põhimõtted, millest kinni pidada. Olulisemad on armastus, truudus, usaldus, austus ja sõprus. On ühised eesmärgid.

Kas te olete himustanud oma ligemese vara?

Ei ole.

Miks te oma helikopteri lärmiga kiusate inimesi? Kas juhite neid ise? Kas olete kõik endale neljakesi helikopteri juhtimise tunnistused teinud?

Me ei kiusa tahtlikult küll ühtegi inimest. Sama hästi võiks kiusamiseks nimetada ka autoga naabri värava eest mööda sõitmist. Müra vähendamiseks oleme paigaldanud helikopterile spetsiaalse summuti.

Nii nagu auto tekitab kiirusega teel sõites müra, mis tuleneb rehvide hõõrdumisest, nii tekitab ka helikopter iseloomulikku müra, mis tuleneb pearootori «fläppimisest» õhus.

Meil on eksamite tegemine hetkel pooleli ja seeetõttu lendame alati koos instruktoriga.

Tere, kust tuli teile idee hakata helikopteriga lendamist õppima?

See on olnud meie ammune unistus, mille järele tekkis tänu äriettevõtete iseloomule, nüüdseks ka praktiline vajadus.

Mis on Teie äriedu saladus?

See on ilmselt väga paljude asjade koosmõju: julgus ja tahe alustada nullist, võime mõelda suurelt ning tegutseda detailselt, oskus tajuda ümbritsevaid majanduse muutusi, püsivus ja vastupidavus ka tagasilöökide korral.

Millal te oma mere puiestee ääres asuva maja korda teete, see on vanalinna häbiplekk… Mille taga probleem seisab?

Fassaadi oleme kord juba taastanud, seest on puumaja suurel määral korduvalt põlenud ja kandekonstruktsioonid on taastamiskõlbmatud.

Tänaseks on kinnistu ümbruskond totaalselt muutunud: ühel pool uushoonustusega välja arendatud Tallinna kaubanduse peaväljak – Viru väljak, teisel pool äsja ehitatud ultramoderne viiekorruseline konsoolne kivihoone.

Vanalinna muinsuskeskkonda meie kinnistu vahetus ümbruses enam ei leidu – sellest tuleb ka nüüdsest alates lähtuda arendusplaanides. Linnaplaneerimisametiga koostöös toimub tulevikuvisioonide paika panek, mis võtab ilmselt veel üsna palju aega.

Miks te Põltsamaal jõe ääres oleva maja ehituse pooleli jätsite?

Lahkusime Põltsamaalt.

Kus kohtusite esimest korda Siiri ja Viiviga?

Kohtusime Saaremaal kontserdil, kuhu meid oli meie poistebandiga esinema kutsutud.

Olen teid mitmeid kordi näind teleekraanilt just Reporteri vahendusel. Alati jääb mulle selline mulje nagu Sina Oleg oma naisega hoiaks tahaplaanile ja Andres justkui oma naisega otsustaks kõik tähtsamad asjad? Kas on nii või see lihtsalt näib mulle nii?

Oleg: Ilma minu nõusolekuta ei otsustata ühtegi tähtsat asja. Minu jaoks on privileeg lasta teistel särada. Meie vahel ei ole seda tüüpi pingeid.

Kas tegelete muusikaga rohkem hobikorras või sissetuleku eesmärgil?

Teeme seda profesionaalselt kuid mittekommertslikel alustel.

Kas olete annetusi teinud? Kui jah, siis kuhu või kellele? Edu teile!

Arvame, et annetuste tegemisel on iidne printsiip, et parem käsi ei tea, mida vasak teeb – seega pole seda kohane ka meedias kajastada. Annetusi ei tehta, et selle eest tunnustust saada, vaid et abivajajaid aidata.

Sellel viimase CD esitluse plakatil on teil seljas jube äkilised valged kostüümid? Te olete nagu kosmosest… Kes need teile valmistas ning kelle idee see oli?

Jäägu see praegu saladuseks, kui tahate neid lähemalt vaadata, olge kohal 10-21. detsembrini toimuval uue plaadi «Taevane roos» mõnel meie esitluskontserdil.

Siin meie kontserttuuri ajakava:

10.dets     N     Valga Kultuurikeskus
11.dets     R     Pärnu Konsterdimaja
12.dets     L     Jõhvi Kontserdimaja
13.dets     P     Tartu Vanemuise Kontserdimaja
14.dets     E     Tallinn Nokia Kontserdimaja
15.dets     T     Põltsamaa Kultuurikeskus
16.dets     K     Võru Kultuurimaja Kannel
17.dets     N     Paide Kultuurikeskus
19.dets     L     Kuressaare Kultuurikeskus
20.dets     P     Viljandi Ugala Teater
21.dets     E     Rakvere Teater

 

Millega teie lapsed täna tegelevad? Kas mõnest võib saada ka teie äripartner?

Lõpetavad ülikoole ja on rajanud ka oma äriettevõtted. Nad on juba praegu meie äripartnerid. Samas laseme neil endil elus lendama õppida, aga samas hoolitseme, et nad kukkudes endale viga ei teeks.

Mis äri te seal Ameerikas ajasite? Ja kas äripartner ja sõber Raivo Otsmann on ikka veel Ameerikas?


USA-s ostsime kindlustusfirmade oksjonitelt uusi avariilisi autosid, taastasime ning müüsime teisel oksjonil. Raivo isiklikku elu ei pea õigeks avalikult kommenteerida.

Kas ABBA on teile eeskujuks? Olete väga ABBA-lik ansambel. See on kompliment.

Meie ei jäljenda ABBA-t. Oleme samuti kaks abielupaari, kes teevad sarnast stiili muusikat, kuna see stiil meeldib meile. Erinevus on see, et ABBA läks lahku, kuid meie oleme jätkuvalt koos.

Kuidas te oma naisi ära tunnete? Kas vahel läheb ikka segamini ka? Mõni naljakas juhtum paluks.

Oleg: Mina tunnen Viivi kinnisilmi ära ainuüksi tema maailma kõige seksikama lõhna järgi.

Andres: Kui, siis ainult väga hämaras. Naised ei pane seda pahaks.

Kas raha on Teie jaoks Jumal, siin Päikese all?

Ei ole kohe kindlasti mitte. Oskame läbi ajada vähesega ja ka küllusega. Kui rikas inimene kaotab tervise oleks ta valmis ära andma kogu oma vara, et terveks saada. Raha omamine iseenesest ei tee õnnelikuks, kuid raha puudumine võib teha õnnetuks küll.

Raha on vahend seatud elueesmärkide ja unistuste realiseerimiseks. Oleme Jumalale tänulikud elu, tervise pere ja sõprade eest, see on meie kõige suurem rikkus.

Mida arvate homodest? Kas neid peaks kuidagimoodi ravima?

Homolus on mentaalne deformatsioon ning perverssus.

Samas homode hulgas on tõeliselt toredaid ja teistest sügavalt lugupidavaid inimesi. Ravida saab ainult neid inimesi (homosid), kes seda ise soovivad.

Mida arvate homoabieludest? Kas see on juba liiast?

Homoabielu on täielik absurd. Abielu üheks kõige olulisemaks funktsiooniks on jätkusuutlikkus. Homoabielu puhul on see juba ainuüksi bioloogiliselt võimatu. 

Miks teist nii palju halba üritatakse kirjutada, kas rahvas ajab pada või olete ikka veidike ka kurikaelad?


Üritajad pole ilmselt meie tegeliku eluga kursis. Oleme püüdnud oma eesmärke saavutada alati õiglasel teel. Samas oleme valmis oma õiguste eest kindlalt seisma.

Teie perel on väga ilus söögipalve, kui saate, siis palun avaldage see uuesti.

See on Reporteri arhiivis, kuulake sealt uuesti.

Kas helikopteriga hakkate mööda Eestit ringi lendama ja kontserte andma?

Kui me pilooditunnistused kätte saame, hakkame kindlasti Eestis ringi lendama, meie töö iseloom nõuab seda. Kontserdile esinema lendamine on pisut riskantne, sest halva lennuilma tõttu võib sel puhul ka kontsert ära jääda.

Kas olete loonud oma tuulepargid vaid ärilise kasu nimel või on Teil ka nö. rohelise mõtteviisi «kiiks» juures?

Tuulepargid on selgelt ärilised ettevõtmised, mis kaasab endas ka rohelist mõtteviisi. Oleme veendunud, et tulevik on roheline.

Kui saladus pole, siis mis on Teie tuuleparkide koguvõimsus?

Arenduses on erineva võimsusega tuuleparke, enne nende valmimist on seda keeruline ja pole ka põhjust megavattides hinnata. Oleme osanikud mitmetes suurtes projektides.

Salme Tuulepark on meie esimene projekt.

Kas pidev kemplus tuuleparkide asukohtade üle pole pannud mõtlema, et jätaks selle kõik ja paneks hoopis tuulikud nt. Hollandisse? Palju edu soovides, tuuleparkide alal, Teie mõttekaaslane!

Sarnaseid probleeme eksisteerib ka Hollandis. Siin me tunneme kohalikku mentaliteeti ning  seadusandlust, Hollandis mitte. On tõsi, et Hollandis on ühiskond tuulepargid juba ammu omaks võtnud, siin võtab uue asjaga harjumine inimestel pisut aega ja vajab selgitustööd. Kui tuuleenergeetika oleks lihtne, oleks tulusus ka väike.

Te olete paptistid nagu ma olen aru saanud, nii et teile küsimus miks just see usk, miks mitte nt uskuda Ra ,Krishnasse või Allahisse (koraan)? Palju on uske ja need kõik tunduvad lihtsalt tänapäeval naeruväärselt väärad, vigased ja valed.

Kas te ei usu, et oleks aeg ristike nurka visata ja tunnistada, et olete lõpuks muinasjuttudest välja kasvanud?

Meie jaoks ei ole usk vaid pelgalt religioon. Meie on usk see, et Jumal elab meie südames.

Kas te pole vahel mõelnud, et teil pole õigus, jumalat ei eksisteeri ja elu on juhuslike sündmuste toimumise tagajärjel moodustunud kompleksne õnnelik äpardus?

Tõenäosus, et elu on juhuslike sündmuste õnnelik kokkusattumus on sama suur, kui lasta 1m kõrguselt 100 000 000 000 teritatud pliiatsit kukkuda eri asenditest ja nad kõik jäävad seisma teritatud otsale.

Kas need 10 000 plaati ülepingutatud pole või? Miks nii palju? Kas enamuse kingite ära?

Oleme veendunud, et see on esmatiraažiks just õige kogus.

Milline on olnud teie kõige suurem annetus, mida olete teinud lihtsalt hetke emotsiooni mõjul?


Me ei tee kunagi suuri annetusi hetke emotsiooni mõjul. Tark ei torma. Analüüsime rahaasju alati pikalt ja hoolikalt. Kuid kui märkad tänaval abipaluvat vanatädi, ei ole võimalik ükskõikselt mööda kõndida.

Kas teil on kodus lemmikloomi?

Meil on Saaremaal kiisu, tema nimi on Miia. Miia lemmiktegevus on hiirte püüdmine ja jäneste tagaajamine. Esimene tegevus alati õnnestub, teine mitte kunagi. Seetõttu hüppab koduõuel veel kolm minijänest, neile pole nimesid pandud.

Teil on uhked korterid ja suvilad, kes teid aitab nende korras hoidmises? Kas teil on näiteks koristajad, pesupesijad, loomade-lastehoidjad?

Meile meeldib ise koduseid toimetusi teha nii palju kui aega selleks jääb. Saaremaal, suure arvu hektarite muru niitmisele on abi vajalik. Teatud aegadel on koduabiliste kaasamine igati põhjendatud.

Jeesus kutsus oma jüngreid maisest varandusest loobuma. Kas ka teie olete mõelnud Jeesuse jälgedes käia?

Usuisa Abraham oli oma aja kõige rikkam mees. Temast sai Iisraeli rahva esiisa.

Kas ja kuidas olete suutnud kinni pidada kristluse põhimõttest seksida vaid soo jätkamise eesmärgil? (NB! Korra juba küsisin, kuid miskipärast on küsimus kustutatud kuigi midagi ebasiivsat selles pole.) Tõesti ei taha solvata, sest olen ka ise kristlane.

Oll: Kuulen sellisest põhimõttest esimest korda. Pigem jagan ühe väga hea (mittekristlasest) sõbra seisukohta, et helikopteriga lendamine on parim asi mida saab teha püksid jalas. Sellest veel erutavam tegevus nõuab ...... Küll aga on piibellik põhimõte truudus ja selles küsimuses ei ole mina kunagi kompromisse teinud.

Andres: Sellist süüd ei saa küll kristlusele panna. Naine vajab rahuldust ja pakub seda ka mehele, selliselt on Jumal inimesed loonud. Ilma selleta on altari ees antud vannet äärmiselt raske elu lõpuni pidada.
 
Kuidas teie emal läheb? Kunagi, kui olin 12-aastane, siis olime mingi aeg kirjasõbrad. Kuna olen laisk kirjutaja, siis jäi kirjutamine pooleli, aga tore naine on teie ema. Kas ema on teid usu juurde toonud?

Oleme oma emalt saanud selle pulbitseva teotahte. Täna pakatab ta energiast samuti kui aastaid tagasi. Meie vanemad olid usklikud juba sügaval stagna ajal, siis kui ainsaks lubatud usuks oli ateism.

Kummad teist enne usklikud olid, kas teie vennaga või hoopis Siiri ja Viivi?

Meie.

Kas olite juba varases nooruses otsustanud, et kuna olete ise kaksikud, siis võtate endale naiseks samuti kaksikud? Kui nii, siis kas pidite kaua sobivat paari otsima?

Meie ei ole kaksikud.  Mina olen poolteist aastat vanem.
      
Kes teisse laulmise pisiku süstis?

See on meil sünnist saati sees.

Mis pille te kumbki mängite?

Oll: Mina mängin basskitarri, koolis õppisin veel ka klaverit, Andres soolokitarri ja koolis õppis viiulit.

Kui tihti te kõik koos väljas pidutsemas käite?

Meie ei käi pidutsemas, absoluutselt vastumeelne on Eestis laialt levinud nädalalõpu jooma- ja peokultuur. 

Kas käite alati kõikjal neljakesi koos?

Ei käi, piknikel ja puhkereisidel käime ikka eraldi paaridena. Koos teeme ühiseid asju, korraldame ühiseid ettevõtmisi. Tööasju tuleb ajada suuremal määral igal ühel üksinda.

Olete ilmselt väga lähedased - tunnen huvi, et kuidas te ärid ja pere lahus hoiate?


Äri on pragmaatiline, puhas matemaatika, sõprus irratsionaalne ning armastus emotsionaalne. Hoiame kõik kolm suhet teadlikult lahus.

Miks jääb alati mulje, et Tee ei arvesta oma maakodus ümberkaudsete inimestega ning ei otsi kompromisse, vaid arvestate ainult endale seatud sihiga (rannajoone sulgemine - lukust lahtine jalgvärav, kopteri jama - lennud kindlatel päevadel ja kellaaegadel jms)?


See on tõepoolest mulje. Rand ei ole suletud, me niidame suve jooksul pidevalt kogu suure rannaala ning suvitajate jaoks ka randa toova jalgtee koha sisse. Arvestades selle ala looduslikku haruldust ei saa suvitajaid autodega randa lubada.

Kopteriga oleme lennanud tuulevaiksete ilmadega päevasel ajal, mis peaks kõige vähem inimesi häirima. Nii nagu autosõit, nii ka kopteri lend oma kodust ja sinna saabumine ei tohiks küll kedagi häirida. 

Millal viimati kinos või teatris käisite? Mida vaatamas?

Oleg: Teatris käime väga harva. Viimati vaatasime Hamletit. Ei armasta eesti teatrit, kuna seal vannutakse ja ropendatakse.

Andres: Mulle meeldiks Siiriga üsna sageli kinos käia, kuid siis peab tõsiselt hea film olema, Siiri on filmidega väga valiv. Armastame tõsielul põhinevaid filme.

Millist kirjandust armastate? Paluks eraldi vastuseid.

Oll: Olude sunnil loen põhiliselt tehnilst kirjandust.

Andres: Loen palju seadust, on vajalik igapäeva äritegevuses. Siiri soovitab alati filossoofilist kirjandust.

Kas teil on palju sõpru Eestis või välismaal?

Meil on väga palju häid tuttavaid, kuid meil on mõned ustavad sõbrad.

Millest unistate üle kõige? Eraldi vastuseid paluks.

Oll: Tunnistan ausalt, et minu unistused ei ole seotud materiaalsete asjadega. Hetkel unistan sellest, et meie uus plaat meeldiks kuulajatele. Oleme sellesse pannud nii palju aega ja energiat.

Andres: Unistan, et Siiri armastus võiks igavesti kesta.

Samas unistan juba järgmise cd-albumi tegemisest ja veel, et vastvalminud plaat «Taevane roos» jõuaks tootmisliinile üsna pea ka inglise keelsena («Heavenly Rose»), see võimaldab levikut väljaspoole Eestit.

Mis teeb teid õnnelikuks?

Oll: Mind teevad õnnelikuks kaks asja: kui jõupingutused kannavad vilja ja kui ma saan ise oma lähedasi õnnelikuks teha.

Andres: Teadmine, et tänane päev on kõigi võimaluste päev ning homne veel enam.

Palju rohkem teeb mind õnnelikuks teadmine, et Siiri ei ela koos minuga kogu elu mitte materiaalsetel põhjustel, (vara kuulub nagunii kõik talle), vaid üksnes armastuse pärast, mis on tugevaim side.

Siiri ütleb ise: «Armastus – see on otsus»

Käite päris šefilt riides, kust oma riided hangite?

Põhiliselt ikka Eestist, siit leiab väga nägusaid ja moodsaid rõivaid.

Teie kingite oma naistele uhkeid ehteid ja kindlasti veel muudki luksust, aga mida Siiri ja Viivi teile kinkida armastavad?

Oll: Seda millest iga mees unistab!

Andres: Ja kuidas veel!

Kuidas tavaliselt jõule veedate. Millised on teie jõulutraditsioonid?


Jõule veedame alati perega koos Saaremaal. Jõululaupäeval läheme kindlasti Kuressaare Lutheri kirikusse. Peale seda on suur pidulik pere õhtusöök  Peale õhtusõõki avame kingitused, millised päkapikud on varem kuuse alla toonud.

Kui tihti käite kirikus ja täpsemalt millises? Ehk siis, millisesse kogudusse kuulute?

Võimalusel käime kirikus igal pühapäeval. Tallinnas olles käime Oleviste kirikus. Saaremaal käime Kuressaare Lutheri või Siioni kirikus.

Kas te pole kunagi vaimuliku karjäärile mõelnud?

Ei ole.

Kas usklikuks on võimalik lihtsalt hakata või peab selleks mingi märk kusagilt ülevaltpoolt tulema?

Selleks peab olema Jumala kutse. Kindlasti on see mingil hetkel iga inimese elus. Kõik oleneb sellest, kas inimene vastab sellele või mitte.

Mis on teie kõige suurem patt, mida kahetsete. Eraldi vastuseid paluks.

Oll: Seda ütleks ma ainult pihi-isale. Südamel ei ole ühtegi pattu, mille pärast peaks silmad maha lööma. Teisalt mõne inimese pooltahtmatu alandamine võib olla väga suur patt.

Andres: Kindlasti pole ebaõnnestumine patt. Seetõttu ei tule ka ebaõnnestumist kahetseda, pigem võib patuks saada mööda lastud võimalus või abivajajale ulatamata käsi, seda tuleb kahetseda.
      
Mida ütleksite ateistidele?

Ateism on samuti üks usk – usk iseendasse, kui jumalasse. Kui see teeb kellegi õnnelikuks, annab talle rõõmu ja rahu, ei oska talle midagi öelda.

Meid see ei rahuldanud. Otsisime midagi enamat, leidsime Jumala. Oleme Temas leidnud rahu, rõõmu ja sisemise tasakaalu, mis annab sisemist energiat ka kõige lootusetumas olukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles