Suur pidu: Puškini ball Estonias

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Puškiniana” fotonäituse avamine 16. novembril Riigikogus. Näitus on eelüritus 27. novembril Estonia kontserdisaalis toimuvale Puškini ballile. Pildil Anne Veski
“Puškiniana” fotonäituse avamine 16. novembril Riigikogus. Näitus on eelüritus 27. novembril Estonia kontserdisaalis toimuvale Puškini ballile. Pildil Anne Veski Foto: Inna Mehhovitš ja Igor Tee
Reedel, 27. novembril kell 18:00 toimub Estonia kontserdisaalis ainulaadne ja ajalooline Vene Ball.

Selle aasta ball on pühendatud maailmakuulsa poeedi Aleksander Puškini 210. sünniaastapäevale ning selle nimeks on «PUŠKINI BALL».

Balli korraldajad on MTÜ Russkij Dom, Kultuuriministeerium ja Tallinna Filharmoonia.

«Puškini ballil» saate nautida Tšaikovski, Glinka ja teiste heliloojate teostest koosnevat muusika- ja tantsuprogrammi Tallinna Kammerorkestri ja Rahvusooperi solistide esituses.

Kõik ballil osalejad on kutsutud Puškini ajastu stiilis serveeritud furžetile. Teid ootavad balli kuninga ja kuninganna valimised ja meeleolukad konkursid. 

Dirigent: Peeter Saan

Eesti Kaitsejõudude Orkester

Kunstiline juht: Igorj Skljar (Moskva)

Riietus: tume ülikond, õhtukleit; oodatud on külalised Puškini ajastu kostüümides.

Eesti balliüritustel on pikk ajalugu. Peeter Esimese ajastul toimus esimene vene ball Kadrioru pargi lähedal, ankurdatud laevalt kõlanud muusika saatel.

Hiljem leidsid ballid aset Tallinna ja Tartu saalides, ballidest sai traditsioon. Tekkisid vene salongid. Tolle aja aadlimeeste teenistus kestis kella 14.00-ni ja peale lõunat algas hoopis teine, pidulik elu: külalised, jalutuskäigud, teatrid ja ballid.

Daamid õmblesid kauneid kleite, kavalerid otsisid tutvusi daamidega.  Ballidel peeti läbirääkimisi, lahendati vaidlusi, viidi läbi heategevuslikke programme.

1903. aastal toimus Talvepalees Venemaa impeeriumi viimane suurejooneline õukondlik maskiball. XX sajandil valitsesid aga juba teised traditsioonid.

Mõned aastad tagasi korraldati Tallinnas vene ball Peeter I assamblee stiilis. Aasta hiljem leidsid külalised end Katariina II ajastus, 2008. aastal toimus kaupmeeste ball. Ees ootavad uued ideed ja teemad.

Vaata lisaks: www.russianball.ee

Piletid müügil: Piletilevi, Piletimaailm või e-mailiga: info@russkijdom.ee

Info: +372 56673100, info@russkijdom.ee 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles