USAs on käimas «pesunöörisõda»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs on käimas «pesunöörisõda»
USAs on käimas «pesunöörisõda» Foto: SCANPIX

Peaaegu igas USA majapidamises on olemas pesukuivatuskapp.

Selle tõttu on pesu õues nööri peal kuivatamine kuulutatud ebaeetiliseks, kirjutab AP.

USAs seostatakse pesunööri ja seal rippuvat pesu vaesuse ning sotsiaalselt madala ühiskonnaklassiga.

Paljudes piirkondades on pesunöörid keelatud, kuna need vähendavat elukeskkonna ja kinnisvara väärtust. Sellest tulenevalt ei lubata jõukates elurajoonides pesunööre ja pesu kuivatamist väljas.

Pennsylvanias elava Carin Froelichi sõnul on ta praeguse «pesunöörisõja» üks ohvreid.

Naabrid nõudsid, et naine lõpetaks pesu kuivatamise õues. Froelich elab koos perekonnaga eramajas ning ei ole mitte kunagi aluspesu naabrite silma alla riputanud.

«Kui mu abikaasal on õigus kodus relva hoida, siis on minul õigus väljas pesu kuivatada,» sõnas Froelich.

Pesukuivatamisskandaalidesse on pidanud sekkuma juba ka osariikide ametnikud.

Näiteks Colorados, Maine`is ja Vermontis on ametnikud asunud pesunööri kasutajate kaitsele ning tühistanud kõik õues pesu kuivatamise keelud.

Kuid paljudele see ei meeldi, näiteks luksuslike elurajoonide haldajatele ning kinnisvaramaakleritele.

«Praeguses majandusolukorras on majade müük üsna raske, kui kuskil veel ka mingi pesunöör paistab, siis on võimatu müüa,» selgitas asjaga kursis olev Frank Rathburn.

Rathburni sõnul ei peaks osariigi ametnikud elupiirkondades kehtestatud reeglitesse sekkuma ning kehtestama määruseid, mis võivad kinnisvara hinda alandada.

Pesunööride pooldajad aga rajasid oma õigusi kaitsva kodanikeühenduse «Pesupäev», mille selgitusel õues pesu kuivatamine aitab keskkonda säästa.

«Pesunöörisõda» ei ole mingi kohalik probleem, vaid seda tuleb ette kogu USAs. Väidetavalt igas teises elamurajoonis on kehtestatud õues pesu kuivatamise keeld.

Juba on ka välja arvutatud, et pesukuivatuskapp kulutab majapidamise energiast kuus protsenti.

«Pesukuivatusprobleem on  keskkonnast hoolivad inimesed liikvele ärgitanud. Pesunöör ei ole märk sellest, et pesukuivatit ei jõuta osta,» selgitas Virginia osariigi senaator Linda Puller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles