Meeskoor avas lauluga maagümnaasiumi saali

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala meeskoor esitab «Benediktiini joogilaulu», trummi toel juhatab Mareks Lobe.
Sakala meeskoor esitab «Benediktiini joogilaulu», trummi toel juhatab Mareks Lobe. Foto: Leili Kuusk

Sakala meeskoor alustas aastapäevakontserti lauluga «Mulgimaale», mille oli tema eelkäijale kirjutanud Tarvastust pärit helilooja Juhan Simm.


«Om maid maailman tuhandit ja rahvit mitmit miljunit - üitsainus Mulgimaa,» kõlas hoogsalt ja noorusliku tarmuga. Juhatas noor dirigent, Viljandi muusikakooli õpetaja Liisi Toomsalu.


Koori ümmargust tähtpäeva arvestades põikas laul kõigepealt minevikku. Mõnelegi kuulajale oli uudis, et Juhan Simm oli «Mulgimaale» kirjutanud 6. veebruaril 1933 ja pühendanud Viljandi helikunstiseltsi meeskoorile.

«Simmi pühendus seisab noodilehel. Tarvastu helilooja pidas kodukandist lugu ja Viljandi meeskoor oli selleks ajaks juba silma paistnud,» lausus laulja Uno Käär.

Järgnes Eino Tambergi «Laul kaugest kodust». See oli kummardus ajale, mil koori eesotsas seisis Raivo Laikre. Juhatas Taimi Välba. Ka Juhan Simmi «Oma saar» on koori lemmikute hulgast. Selles laulus pakkus kuulajaile uudist dirigent Mareks Lobe soolo.

Üllatused
Meeskoor on kuulajaid alati millegagi üllatanud.

Esimesed üllatajad olid Porvoo ja Turu meeskoori mehed, kes koos viljandlastega esitasid Juha Holma «Löylyloitsu». Juba järgmisel laupäeval laulab Sakala Porvoos sealse meeskoori külalisena.

Teine üllataja oli vokaalansambel AnnabRe Harjumaalt kolme eriilmelise lauluga. Kolmas külaliskollektiiv, Paalalinna gümnaasiumi poistekoor on Sakalal aga traditsiooniline partner.
«Praeguses Sakalas laulab kaheksa Paalalinna koolis õppinud meest,» lausus poistekoori dirigent Signe Ristisaar.

Meeskoor tõi laulumänguga rahva ette kõrtsistseeni Gustav Ernesaksa ooperist «Tormide rand», solistid olid Heino Türk ja Aavo Upan. Vahelduseks laulis meeskoori ansambel Hellad Topeltkellad.

Eriti võimsalt kõlas «Kutse»

«Kontserdi kulminatsioon oli Gustav Ernesaksa «Kutse», see kõlas võimsalt,» sõnas muusikateadlane Maret Tomson. Laul läks kuulajate soovil kordamisele.
««Kutset» esitades tekkis lauljail endil selline fiiling, et silmad läksid märjaks,» lausus Uno Käär.

«Hea kontsert oli,» kiitis Koidu koori vanem Edda Riesenberg. «Eriti meeldis mulle «Kutse» koos Mareks Lobe soologa. Ka Koit on seda laulnud.»

Koor pidas õnnestumiseks sedagi, et ta sai taas esineda maagümnaasiumi saalis, kus on alati lauldud ja meeskoor on varemgi kontserte andnud ning mida peetakse Viljandi parima kõlaga saaliks.

«Ootasin vaheaega, aga seda ei tulnudki. See sobinuks joogilaulude tsükli ette,» arvas veel Maret Tomson, kes oleks enda sõnul kasutanud vaheaega remondist tulnud kooliga tutvumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles