Rootsi spordiklubid viskavad solaariumid välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusspetsialistide arvates tuleks solaariumid üldse ära keelata.
Kiirgusspetsialistide arvates tuleks solaariumid üldse ära keelata. Foto: AFP / Scanpix

Solaariumipäevituse kahjulikkust on võrreldud nii suitsetamise kui mürgise asbestiga, kuid tehispäikese all päevitajaid jagub siiski. Rootsi populaarne spordiklubide kett plaanib aga tuled kustutada kõikides solaariumites.


Juhtiva spordiklubide keti Sats tegevjuhi Kent Orrgreni sõnul tunneb ta nii südame kui kõhuga, et otsus sulgeda on õige, vahendab Metro.se.

Sulgemisotsuse taga on Maailma Tervisefondi (WHO) poolt tehtud muudatused terminites - nüüd on solaariumiga kaasnevate riskide hulgas selgelt välja toodud: «vähki tekitav».

Suvel avaldatud uuringust selgus ka, et kõige ohtlikuma nahavähivormi, maliigse melanoomi risk on 75 protsenti suurem neil, kes on alustanud solaariumis päevitamist enne 30. eluaastat.

Sats'i otsus tähendab seda, et keti kõik 120 solaariumit suletakse alates 1. detsembrist.

Orrgreni sõnul on see majanduslikult raske otsus, mis toob kaasa mitmete miljonite suuruse kahju. Samas rõhutab ta, et nad peavad end vastutavaks kõigi klubiliikmete tervise eest.

Rootsi kiirguskeskuse esindaja Ulf Wester tervitab spordiklubi initsiatiivi ning lisab, et solaariumitel, millel puudub meditsiiniline otstarve, pole mitte mingisugust väärtust.

Rootsis on solaariumite kasutamisel siiani piirdutud vanusepiiriga 18 eluaastat, kuid kiirgusspetsialisti sõnul ei tohiks solaariumid üldse avalikkusele kättesaadavad olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles