7 ohumärki, et sind vaevab monofoobia

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börsi kiire languse taga on hirm.
Tallinna börsi kiire languse taga on hirm. Foto: Corbis / Scanpix

Kas sa käid tihti ringi ja muretsed selle pärast, et partner murrab su südame ja jätab sind üksikuna maha? Siis vaevab sind monofoobia.


Monofoobia tähistab hirmu üksinduse ees ehk hirmu mahajäetud saada ning tegelikkuses võib see romantilise suhte sootuks rikkuda, kinnitavad mitmed suhteeksperdid.

Monofoobiaga käivad kaasas ebakindlus, hirm ja paanikahood, vahendab Expressen. Üksindusehirmus inimene kaotab intiimsetes olukordades enesekindluse ning ei suuda oma hirmutunnet juhtida.

Psühholoog Simon Verni sõnul kardavad paljud, et nende süda puruneb, kui neid maha jäetakse, ning psüühiliselt on see väga koormav.

Hirmust üle aitab saada see, kui enda jaoks aega võtta ja ennast veenda, et vajadusel on võimalik ka üksi hakkama saada. Kindlasti on abi ka partneriga rääkimisest ning kui hirm endiselt vaevab, tasub nõu küsida professionaalselt nõustajalt.


Seitse ohumärki, et monofoobia võib sinu suhte rikkuda:


1. Sa satud kergesti paanikasse, kui sinu partner on õhtul hilja väljas ja ei vasta telefonile.

2. Sa ähvardad endale viga teha, sest oled meeleheitel ja ei näe olukorrale teist lahendust. «Kui sa mind maha jätad, siis tapan end ära.»

3. Sa muutud klammerduvaks ning selline suhe ei mõju tervisele hästi. Sinu partneril võib kõrini saada ja ta jätab su maha. Sinu kõige hullem õudusunenägu saabki teoks.

4. Sa teed ükskõik mida, et olla ideaalne kaaslane. Näiteks oled sa nõus seksima ka siis, kui sa ise ei taha.

5. Sa vajad pidevaid kinnitusi.

6. Sul on madal enesehinnang. Kui sa ise ei usu, et sa midagi väärt oled, mõjub see depressiivselt nii sulle kui sinu partnerile.

7. Sa lõpetad suhte esimesena. Kuna sa kardad mahajätmist, jätad sa hoopis tema esimesena maha. Oled oma sisimas kindel, et varem või hiljem oleks ta sind nagunii maha jätnud. Esimesena suhet lõpetades ei tundu hoop nii valus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles