Esilinastub uus tõsielufilm boheemlasest, kellest saab peapiiskop

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Põder.
Andres Põder. Foto: Peeter Langovits.

21. novembril esilinastub kinos Artis režissöör Jaan Kolbergi elulooline autorifilm "Via Avium". Film räägib loo boheemlasest, kellest kujuneb peapiiskop. "Via Avium" on vaimsete otsingute ja eneseleidmise tee läbi Nõukogude aja tänapäeva.


Filmi peategelane Andres Põder alustas otsinguid loodusteadustest, tegeles arheoloogiliste väljakaevamistega, luule ja filosoofiaga ning jõudis teoloogiani välja.

"Mäletan esimest kohtumist Põderiga. Tal olid pikad juuksed ja jalas, tol ajal küllaltki haruldased, teksapüksid. Hiljem mulle öeldi, et Andres tahab sellepärast nii moodne välja näha, et noori paremini kiriku juurde tuua," rääkis Jaan Kolberg.

Film vaatleb Andrese elu läbi nelja koguduse, kus ta on teeninud, puudutab ajastu iseärasusi, nõukogude korda ja survet kiriku tegevusele ning jõuab tänapäeva välja.

"Via Avium" on lugu kutsumusest ja ideaalidest.

Lugu jutustavad ajastukaaslased, ema, füüsikaõpetaja ja sõbrad. Teiste hulgas kõnelevad Joosep Tammo, Illar Hallaste, Eenok Haamer, Heigo Ritsbek, Tiit Salumäe ja Herbert Murd.

Filmi pealkiri "Via Avium" on viide samanimelisele rock-ooperile, mille sõnad on Andres Põderi kirjutatud ning muusika Erkki-Sven Tüüri looming.

Film linastub lisaks Tallinnale ka Pärnus, Räpinas,Viru-Nigulas ja Suure-Jaanis.

Filmi võtted toimusid 2009. aasta suvel ja sügisel Tallinnas, Viru-Nigulas, Suure-Jaanis, Räpinas ja Pärnus.

Film valmib St Michael's Media ja Stuudio Navona koostöös. Produtsendid on Kärt Einlo ja Agnes Böning.

Viru-Nigula rahvamajas näeb filmi kunagi sealses kirikus õpetajana töötanud Andres Põderist 4. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles