Valdur Laid: «Noorus» on ilus aeg!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni juht Valdur Laid.
Elioni juht Valdur Laid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees
Sel nädalal tähistab legendaarne segakoor «Noorus» oma 50. sünnipäeva. Sünnipäevakontserdid «Las ma armastan Sind täna» toimuvad 19. novembril kell 19:00 Pärnu kontserdimajas ja 21. novembril kell 18:00 Estonia kontserdisaalis.

Segakoori «Noorus» ridadesse on kuulunud palju praeguse Eesti ühiskonna silmapaistvaid tegelasi, kes «Nooruse» aegu tänagi kalliks peavad.

Valdur Laid (ärimees, Elion Ettevõtted As juhatuse esimees):

«Noorusesse» sattusin 1987. aasta sügisel. Eesti koorilaulu, eriti aga «Nooruse» tase oli sel ajal hirmkõva ning «Noorus» oli just võitnud Tallinn 1987 koorifestivali grand prix.

Aga koori ja lavale ma pääsesin ning mitmete «Nooruses» tutvutud sõpradega lävin praeguseni tihedalt.

Meeldejäävaimad elamused minu lõbusast ja laulurohkest kuuest aastast «Nooruses» on seotud meie paljude kontserttuuridega, mida oli igas aastas kokku mitme kuu jagu.

NL-i lagunemine avas piirid, rahal ja ajal oli defitsiidiajal teine tähendus, reisimine praeguses mõistes imeodav ning «Nooruse» tase tegi meist oodatud külalise festivalidele maailma eri otstes.

Elati tavaliselt paarikaupa peredes ja nalja sai kõvasti. Kord sattusime Hollandi väikelinnas koos Tauriga (Tallermaa) nädalaks peresse, kus eakad võõrustajad rääkisid vaid kohalikke keeli, mida meie aga ei mõistnud. Nii me siis suhtlesime – põhirepliik oli «so» ja vastus sellele «so-so». Pea ja kätega näidati, mida öelda taheti.

Kui midagi praktilist (mis kellaks ja kuhu vaja jõuda) pererahvale öelda tahtsime, siis helistasime mõnda teise lauljaid majutavasse peresse, kus mõisteti ka inglise keelt. Nemad tegid meie vajaduse siis pererahvale selgeks.

Situatsioonikoomikat jagus terve filmi jaoks. Eriti olukordadest, kus asjadest valesti aru saadi – näiteks kui meid senini selgumata põhjustel viidi Tauriga pärast väsitavat koorireisi mitmeks tunniks neljakesi pererahvaga botaanikaaeda.

Või kui ma värskelt kapitalismi sisenenuna ei mõistnud perenaise ponnistustele vaatamata kõigi dušividinate otstarvet ja uputasin ära pererahva imelised vaibad. Isegi praegu neid mälupilte endale silme ette manades ajab südamest naerma. Ma ütlen – «Noorus» on ilus aeg!  

Segakoor «Noorus» ootab sünnipäevale kõiki vilistlasi ja sõpru. Kohtumiseni Pärnus ja Tallinnas!

Kui soovid toetada Segakoori «Noorus» juubelihooaja muusikaprojekte, helista Elioni annetustelefonil 900 6800, toetuse suurus on 50 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles