Liha ja autot armastav mees on kõige suurem kliimavaenlane?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonna säästmiseks tuleks autosõitu võimalusel vältida.
Keskkonna säästmiseks tuleks autosõitu võimalusel vältida. Foto: Bildhuset/Scanpix

Kliimat ohustab kõige enam hästi teeniv mees, kes elab oma majas, kõige kliimasõbralikum on aga madalapalgaline naine, kes elab korteris, selgub ühest Rootsis avaldatud doktoritööst.


Viimaste aastate uuringud näitavad, et mehed valivad auto ja lennuki, samal ajal, kui naised sõidavad sagedamini rongi, bussi ja jalgrattaga, vahendab Sydsvenskan.

Ökoloogilist jalajälge mõjutab kõige rohkem elustiil: kõrgemapalgalistel on võimalus rohkem tarbida ning seega on ka nende poolt tekitatav keskkonnakahju suurem.

Sarnase järelduseni jõudis ka Stockholmi Kuningliku Tehnikaülikooli uurija Karin Bradley oma doktoritöös.

Bradley hinnangul elavad kõige keskkonnasõbralikumalt madalapalgalised korteriinimesed, kuna nad reisivad harva, tarbivad vähem ja söövad vähem liha. Nende loodussõbralikkus on aga otseselt seotud majandusliku olukorraga, sest muus osas on pilt teine. Näiteks ei sorteeri nad reeglina prügi ega jaksa osta ökoloogilisi kaupu.

Keskklassi inimesed, kes elavad eramajade piirkonnas, sõidavad rohkem autoga, kütavad maju ja tarbivad üldiselt enam - koormates seeläbi rohkem ka keskkonda. Samas on neil võimalik tarbida nn õigeid asju ning prügi sorteerida.





Kommentaarid
Copy
Tagasi üles