Kunstnike majas on väljas aktikrokiid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Laanemaa, "Naised III".
Tõnis Laanemaa, "Naised III". Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärnu kunstnike majas on 5. detsembrini väljas Leena Horma akvarellide ja Tõnis Laanemaa õlimaalide, fotode ning joonistuste väljapanek.


"Akvarell on üks vahetumaid tehnikaid. Istun Hiiumaal looduse keskel, olen tuulte, liiva ja vee meelevallas ja maalin. Olen suvehiidlane," räägib Horma.

Peale selle eksponeerib Horma krokiisid, mis valminud kunstistuudios aktimodelli järgi. Modell on ühes poosis 10-15 minutit ja selle aja jooksul tuleb visandada temast terviklik töö, mis nõuab head joonistajakätt ja meisterlikkust.

Horma on töötanud kunstiõpetajana, kuid erialase töö puudumisel markeerib ta laos kviitungeid. "Minu leib tuleb arvutamisest, kuid vabal hetkel võtan suure rõõmuga akvarellid ja asun maalima."

Leena Horma on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia skulptuuri eriala ja õpetajate koolituse. Tõnis Laanemaa on vabakutseline graafik ja maalija, kes näitab õlimaale seeriast "Aegruum". Graafikul on Pärnus väljas olnud juba neli isikunäitust. Sel korral näeb kunstnike majas kahe viimase aasta töid.

Kuigi Laanemaa on tuntud rohkem graafikuna, eksponeerib ta sedakorda maale.

"Pärast kunstiinstituuti mõtlesin, et maalikunst on arhitektuuri järel kõige suurem ja õilsam. Neli aastat maalisin ja esinesin näitustel, kuid ajakirjanikud, kriitikud ja sõbrad vaikisid. Mõtlesin, et ju vist pole maal minu ala. Hakkasin graafikat tegema. See tõi edu," räägib kunstnik. Ta on valmistanud sadu plakateid, neist 82 tööd on jõudnud Eesti kunstimuuseumi kogudesse.

Väljapandud fototrükiseeriad kujutavad kunstnikku ja muusat. "Teen fotoga sügavtrükipaberile kuivnõelatehnikas või ofordis pildi. Näiteks pildile Eesti põhjarannikust trükkisin peale selili akti."

Laanemaa joonistab ka aktikrokiisid. Ta tunnistab, et ligemale poolesaja töö kohta on üks selline, mida sobib näitusel eksponeerida. "Alati peab olema töö juures muusa, see annab inspiratsiooni," lausub mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles