Koori Noorus juubelikontserdil teeb kaasa linnaorkester

, Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segakoor Noorus.
Segakoor Noorus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Neljapäeval, 19. novembril kell 19 algab Pärnu kontserdimajas Pärnu segakoori Noorus 50 aasta juubelile pühendatud kontsert "Las ma armastan sind täna".


Dirigentide Raul Talmari ja Jana Perensi käe all esitavad pea 40 noort ja nooruslikku lauljat kauneid ja ajatuid armastuslaule nii renessansi ja baroki kui tänapäeva Ameerika ja Eesti heliloojate loomingust.

Kontserdi esimeses pooles kõlavad eri ajastute armastuslaulud. Samal ajal on koori repertuaaris kindel koht suurvormidel: teises pooles tuleb ettekandele Eino Tambergi oratoorium "Amores". Esimest korda esitas Noorus seda teost 1983. aasta kevadel. Toonased Nooruse lauljad on nüüd ühinenud kammerkooriks Teine Noorus ja astuvad lavale koos praeguse Nooruse ja Rapla segakooriga Cantus.

"Amorest" dirigeerib Risto Joost, kaastegev on Pärnu linnaorkester, solistid on Angelika Mikk, Helen Lokuta, Rauno Elp ja Oliver Kuusik rahvusooperist Estonia.

Segakoor Noorus on asutatud 1959. aasta novembris. Esimene dirigent oli August Lüüs ja esimesest proovist võttis osa 22 lauljat. Esimesel avalikul esinemisel jaanuaris 1960 oli aga lauljaid juba 78.

Koor tegi Eesti kooride seas endale kiiresti nime. 1963. aastal autasustati Noorust ENSV ülemnõukogu aukirjaga, kaks aastat hiljem sai koor rahvakollektiivi nimetuse.

1976. aastal toimus koori elus tähtis sündmus: ühinesid segakoor Noorus ja Tallinna 22. keskkooli (praegune Westholmi gümnaasum) segakoor Kevade. Koori juures asus dirigendina tööle Maie Kivita, uueks peadirigendiks sai Ene Üleoja.

1991. aastast on koori peadirigent Raul Talmar, kes varemalt osales kooritöös lauljana. Nooruse dirigendid ja abidirigendid on läbi aegade on olnud Peeter Perens (senior), Merike Toro, Aime Pärisalu, Lauri Sirp, Aivar Leštšinski, Janne Fridolin, Kristiina Poska, Susan Lahesalu, praegu Jana Perens. Hääleseadjad on olnud Ludmilla Issakova, Ene Üleoja, Anja Riska Soomest, Uku Joller. Praegu seab Nooruse häält Kalev Keeroja.

50 tegevusaasta jooksul on koor osalenud rahvusvahelistel koorimuusikafestivalidel üle Euroopa, esitanud suurvorme, olnud edukas konkurssidel ja osalenud projektides.

Plaadifirma Victory soovil lindistati 2002. aastal helikandja, et tutvustada Eesti koorimuusikat välisriikides.

Koori repertuaari kuuluvad Eesti tuntumate heliloojate looming ja paljude Euroopa heliloojate teoste ettekanded nii a cappella kui sümfooniaorkestritega. Traditsiooniliselt on koori repertuaari kuulunud kergemuusika.

Segakoor Noorus on ellu kutsunud mitu üritust. Näiteks toimub siiani segakoori Noorus algatatud Tallinna ja Harjumaa koolide vokaalansamblite konkurss "Volüüm".

Viimase projektina on Noorus pannud aluse kontserttuurile "Unustatud lavad", mille käigus antakse tasuta kontserte maakultuurimajades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles