Plastesemed muudavad poisid feminiinseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedad talvekuud jätavad raseda ilma lootele vajalikust D-vitamiinist.
Pimedad talvekuud jätavad raseda ilma lootele vajalikust D-vitamiinist. Foto: Reuters / Scanpix

Tavalistes plastesemetes sisalduvad kemikaalid mõjutavad emaüsas olevate poiste aju ning muudavad selle naiselikumaks, väidab värske uuring.


Rochesteri ülikooli teadlased uurisid rasedaid igapäevaselt ümbritsevate keemiliste ainete mõju ning selgus, et nö suurema doosi tavakemikaale saanud emade pojad eelistasid mängimisel poistele ebatüüpilisi mänguasju, kirjutab Daily Express.

Vaadeldud poisid ei mänginud autode ega teiste «mehelike» leludega, samuti ei olnud nende mängud nii toored ja jõulised.

Uuring keskendus ftalaadi-nimelisele kemikaalile, mis võib matkida naissuguhormooni östrogeeni.

Ftalaati leidub paljudes pehmest plastist esemetes, mida kodus kasutatakse, näiteks plastmööblis, kingades, PVC-põrandakattes või dušikardinas. Paratamatult imendub osa sellest raseda naine organismi ning edasi veel sündimata lapsele.

Uuring on järjekordne tõend sellest, et tuhandetes kodutarvetes leiduvad kemikaalid ajavad hormoonid sassi ja häirivad lapse arengut. Keskkonnaaktivistide hinnangul on tegu äärmiselt murettekitava nähtusega.

Euroopa Liit on juba keelanud mitmete ftalaatide kasutamise kosmeetikatoodetes, mänguasjades ja beebide närimisrõngastes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles