Arheoloog: maiade kalender on nagu hodomeeter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chichen Itzas asuv Kukulcani püramiid, mida maiad kasutasid astronoomilisteks vaatlusteks
Chichen Itzas asuv Kukulcani püramiid, mida maiad kasutasid astronoomilisteks vaatlusteks Foto: AFP / Scanpix

Pikka aega on õhutatud paanikat, et maiade ajaarvamise järgi saabub maailmalõpp 2012. aastal.

Arheoloogide sõnul on maiade kalendrit valesti interpreteeritud, kirjutab väljaanne USA Today.

Maiade niinimetatud pikk ajaarvamine algab 13. augustil 3114 eKr ja lõppeb arvudega 13.0.0.0.0., mis tänapäeva kalendri järgi oleks 23. detsember 2012.

«Maiade ajaarvamine on sarnane hodomeetrile. Kui näiteks seade näitab 100 000 miili läbimist, algab kõik otsast peale. Autol ei käivitu pärast nende miilide läbimist automaatne enesehävitamine,» selgitas arheoloog Lisa Lucero.

Arheoloog Kristin Romey lisas, et mure maailmalõpu pärast põhineb Mehhikos Tortuguerost leitud maiade kalendrijäänusel.

«Probleem on selles, et maiade pikas ajaarvamises on mainitud baktun`eid (aastatuhanded). Enamikus maiade ülestähendustes on need palju kaugemas minevikus kui 2012. aasta,» nentis Romey.

Arheoloogide sõnul pole maiade kalendrisüsteemist mõtet ühte daatumit välja kiskuda, kuna maiad koostasid kalendreid, mis ulatusid miljonite aastate taha minevikku ja ka tulevikku.

«Nad suutsid ajaga mängida. Nende kalendrid ulatusid tagasi aega, mil elu ei olnud veel tekkinudki,» selgitas ajaloolane Simon Martin.

Arheoloogide sõnul võiks ka 2027. aastal maailma lõppu oodata, sest siis saab otsa asteekide kalender.

«Lõuna-Ameerikast on leitud mitmeid kõrgkultuuride kalendreid, mis algavad ja lõppevad väga erinevatel aegadel. Maiade pikk kalender sai alguse numbrikombinatsiooniga 0.0.0.0.0., mis meie ajaarvamises tähendab 13. august 3114. aasta eKr ja lõppeb numbrikombinatsiooniga 13.0.0.0.0. See on 23. detsember 2012. pKr.,» lisasid arheoloogid.

Arheoloog Romey tõi näite, kuidas maiade kalendrit lugeda. Näiteks 9.15. 4. 6. 4.

Üheksa tähendab baktun`it ehk aastatuhandet, 15 tähendab katun`it ehk sajandit, neli tähendab tun`i ehk  aastat, kuus tähendab winal`it ehk kuud ja neli tähendab üksikut päeva.  Maiade kalendris annab selline kombinatsioon meie kalendri järgi 29. november 735 pKr.

Üks baktun on 144 000 päeva,  katun on 7000 päeva, tun on 360 päeva, winal on 20 päeva.

Maiade kalendri järgi lõppeb 13. baktun 23. detsembril 2012. aastal. Teistel andmetel on pakutud maailmalõpuks ka 20. või 21. detsember 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles