Miks mehed kodutöid väldivad - see on spermale kahjulik

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolmuimeja
Tolmuimeja Foto: AFP / Scanpix

Kui mees tolmuimejast kauge kaarega mööda käib, siis ehk teeb ta seda alateadlikult enda kaitsmiseks. Teadlased nimelt väidavad, et nii tolmuimejad kui teised kodumasinad mõjuvad mehe spermale halvasti.


Uuringust selgus, et nii tolmuimeja, külmkapp kui mikrolaineahi võivad meeste viljakust kahandada, vahendab Aftonbladet.



Teadlased varustasid 148 katsealusteks võetud Shanghai spermadoonorit seadmetega, mis registreerivad elektromagnetilist kiirgust. Pooltel meestel tuli kogeda tavapärasest suuremat kiirgust ning nagu selgus, halvenes nende sperma kvaliteet teistega võrreldes kaks korda.



California Stanfordi ülikooli viljakuseksperdi De-Kun Li sõnul on see tõend sellest, et elektroonika mõjub mehe viljakusele negatiivselt.



Ta soovitab paaridel, kes lapsi ihkavad, end kõikvõimalikest elektromagnetilistest väljadest kaugemale hoida. Näiteks mikrolaineahjus toitu soojendades ei ole vaja selle kõrval seista, viljakusele mõeldes on ohutum toidu valmimist eemal oodata. Samuti ei ole hea elektrimootoriga aparaate keha vahetus läheduses hoida.



Teadlased usuvad, et kirjeldatud fenomen võib selgitada ka seda, miks sperma kvaliteet viimase saja aastaga nõnda palju langenud on.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles