Ärapanija: ajakirjandusest, linnavõimust ja vabadussambast

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meedia- ja maailmaeksperdid Peeter Oja ja Mart Juur võtsid taas kokku nädala jooksul toimunud sündmused ja avasid nende tagamaad.

Mutli ja kinkekaardiafäär. Miks käisid endisele abilinnapeale Jaanus Mutlile Farmaatsiatehase poolt kingitud kinkekaardiga reisil hoopis Mutli naine ja ämm? Stuudiosse astus Peeter Oja asemel Mutli ämm, keda Juur intervjueeris. Milles asi: ämm on tähele pannud, et Mutli pole abieluvoodis mehe eest väljas. Linna peal mängib küll taksoga sõites itaallast, aga kodus nagu surnud eskimo. Karistuseks võttiski Salme Jaanus-poisil kinkekaardi käest ära. Nii sattuski Mutli ämm koos tütrega soojamaareisile ja nägi kaamelit.

Eesti tuli jälle hõbemedalile, sedapuhku alkoholitarbimises. Sellest teavitas Tarbija24. Jah, Euroopas jääme vaid tšehhidele alla, kuid äkki me oleme selles ise süüdi? Oli siis vaja Euroopa Liitu tormata? Tšehhid on muidugi meistrid, õllega harjutanud. Aga meil polnud vahepeal midagi juua, inimesed pidid kuivalt trenni tegema, järvest jooma! Praegu joome 12 liitrit absoluutalkoholi nina peale aastas, aga see teeb päevas napilt kaks pitsi! Nii et arenguruumi veel on, vanurid ja lapsed võiksid ka aidata, ega siis vanad mehed Juur ja Oja üksi ei jaksa.

Spioon Simmi Valgetähe orden on jäljetult kadunud! Kui Simm vahele jäi, võeti orden temalt ära, aga kus see füüsiliselt asub, seda ei tea keegi. Simm ise oskab vaid öelda, et kandis aumärki viimati 23. veebruaril (see on täiesti mõistetav, sest see päev on ju nõukogude armee aastapäev). Muid mälestusi Simmil asjast pole. Ärapanijad arvavad: aga äkki on orden Simmil siiani rinnas, keegi pole lihtsalt vaadata taibanud? Nagu prillikandja otsib prille taga, endal need nina peal.

Käib hoogne vabadussõja võidusamba tuunimine, sammas saab kliimaseadme. Autospets Oja soovitas kindlasti automaatse seadme soetada, mitte manuaalse. Üldse tuleks sambale lisada toonklaasid ja ksenoontuled, normaalsed valuveljed ja nahksisu pole kah paha. Nii saame endale samba, mida pole vaja häbeneda.

Reisisaatjate müstiline maailm. Selgus, et peale tavaliste reisisaatjate on olemas veel erariides reisisaatjad, kes esimeste järgi valvet peavad ja neid kontrollivad. No ja loomulikult on vaja ka kontrolle kontrollida. Ja nii edasi, kogu püramiidi tipus seisab keegi Sirje Rohti nimeline daam. Nii et kui ühistranspordis kitsas on, siis tuleb see sellest, et buss on täis üksteist kontrollivaid reisisaatjaid.

Peeter Oja pani pähe miilitsamütsi, kehastus Jüri Pihliks ja andis reportaaži Tallinna linna valitsemisest. Lühidalt lähevad asjad järjest paremini ja Keskerakond on sotside poolt täitsa nurka surutud, kiitis Pihl. Keskerakond nurka surutud ja Savisaar seotud. «Nad on meil peos nagu konn,» teatas Pihl. Lisaks linnatelevisioonile kuuleme varsti ka linnaraadiot ja lausa stereoraadiot: ühest kanalist tuleb keski, teisest sotside joru. Ja läbipaistvuse huvides tulevad inimesed esmaspäeval alasti tööle. Selle teatega lõppesidki Tallinna linna uudised.

Kuressaare terane politseinik. Saaremaa pealinnas ründas pätt arestikambris võmmi, lükkas siis seadusesilma kongi, käratas «Istu siin!» ja vajutas ise varvast. Käsku täitma harjunud politseinik istuski tervelt tund aega kuulekalt kongis, enne kui taipas ust kastuda ja avastas, et see polnudki lukus. Eesti mehed on ikka taibukad!

Ajakiri Tervis+ kirjutab intiimpiirkonna soengutest. Moe- ja terviseksperdid Juur ja Oja leidsid, et asi läheb ikka täiesti käest ära. Kas on vaja intiimkarvad 24. veebruari puhul sini-must-valgeks värvida ja pärlitega kaunistada? Kas ajakirja toimetaja Evelin Kiviloo-Paasi abikaasa härra Kiviloo-Paas üldse teab, millega tema naine tööl tegeleb? Aga võiks huvi tunda. Inimene ilmselt üle töötanud, kui sellised artiklid ilmuvad. Tundub, et toimetaja vajab närvi- ja karvapuhkust. «Ja kevadel võiks koos kellaga tund aega taha keerata,» lisas Oja millegipärast.

Krista Lensin juhib saadet «Kaalust alla». Ärapanijad ei saa aru, miks on kaalu vähendamiseks telesaadet vaja. Milleks meil siis valitsus ja masu on? Küll me võtame ilma Lensinitagi kaalust alla. Veel meeldis neile kaalulangetaja Heli lemmikdieet enne saatesse minekut ja reklaam kaalulangetuskapslitele: «Kallis, aga kasutu!»

Shu kingapoe skandaalne avamine, kus rahvas lausa kaklema kippus. Nagu reklaam lubas, läkski avamisel andmiseks. Stuudiopublik tervitas aplausiga esimesena end kauplusesse pressinud naist. Ärimehed on üldiselt oma kampaaniatega tublid küll, aga verd jääb väheks, leidsid Juur ja Oja. Ainult üks neiu kaotas teadvuse. Jääb mulje, nagu oleksid inimesed seni paljajalu käinud. Aga mis mulje jääks inimestest siis, kui sellise kampaaniaga tualetipotte müüdaks?

Kõige lõpuks paljastas kuulus poliitik ja laulumees Aivar Riisalu Kannu kõrtsis oma edu saladuse: ta ei oska mitte midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles