Mida teie arvate: kas mees on kodus kunn ja naine teenija?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Ülo Josing / ERR

Reedeõhtune telesaade «Mida teie arvate?» uuris, kas soorollid on meie ühiskonnas aja jooksul muutunud või teevad ikka naised süüa ja mehed löövad naelu seina?


Ekspertidekogus olid seekord platsis muusik ja poliitik Tarmo Kruusimäe ehk Kojamees, etiketiõppejõud Maaja Kallast, kulturist Ott Kiivikas, nõustaja Ülli Kukumägi ja ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja.

Tarmo: Mul on kaks püsivat rolli - sõber ja isa. Ülejäänud on vastavalt olukorrale.

Viktoria: Kõigepealt olen naine.

Maaja:
Minu rollid olenevad kuupäevast ja kellaajast - neid on nii palju.

Misasi on feminism?

Maaja: See on üks põrund aju unistus. Eestis ei ole mehed kunagi naisi ahistanud.

Ott ja Maaja läksid feminismi teemal lausa vaidlema ning üllatuseks asus naisi kaitsma hoopis Ott, öeldes, et ega naine ikka ei pea kodus mehe teenija olema.

Tarmo: Mina olen enda eluga väga rahul, mul pole ka kellestki kahju. Kommunistlik impeerium toppis naisi igale poole, näidates, et olemas on vaid üks sootu olend. Nüüd imetakse feminismi teemast uusi asju juurde. Naised tuleb viia ürgsete väärtuste juurde tagasi!

Ülli: Äris peab naine end kolm korda rohkem tõestama kui mees. Naistel on tunduvalt raskem.

Esimene tüüpilist pereelu kirjeldav sketš näitab triikivat naist ja diivanil õpetusi jagavat mees. Selgub, et isegi aeda rooside istutamine on puhas naiste töö. Tüli paisudes jõuatakse tõdemuseni, et mees on täpselt sama jobu kui tema isa ning naine sama saamatu kui ta ema.

Ott: Kodused tülid algavad sellest, et kodused tööd pole ära jagatud. Need saab ju ära jagada! Mees ei tohi olla nagu kunn, kes midagi tegema ei pea!

Tarmo: Mulle meeldib see, kui naine hoolib, millise välimusega mees välja läheb ehk triigib talle särgi ära. Mulle meeldib ka, et naine mulle kohvi teeb.

Maaja: Emad kasvatavad tänapäeval poegi valesti - pojake, küll sa võtad endale naise, kes sinu eest kõik ära teeb...

Teises sketšis selgub, et naised ei pea oskama mootorrattaga sõita ega autot juhtida - kui keskealine proua lubab väimehega motikasõitu õppima minna. Vanamees tunnistab aga üles oma suure saladuse - ta on salaja kuduma õppinud.

Tarmo: Mul ei ole lubegi ja mulle ei paku see huvi ega pinget. Naine sõidab!

Ülli: Soorollide asi on natuke üle tähtsustatud. Kodust välja antav produkt võiks aga olla niivõrd kvaliteetne, et ta oma sokid ise ära peseb.

Targal naisel ei ole kodus kunagi loll mees, usub Ülli.

Viktoria:
Tegelikult on iga naine oma mehe visiitkaart ja vastupidi.

Ülli: Ei ole võimalik tunda end naisena, kui kõrval ei ole tõelist meest.

Maaja: Kõige tähtsam on hea perekond ja koht, kus kõigil on hea koju tulla - olgu see siis kahetoaline korter Lasnamäel või mujal. 

Kui palju naised tegelikult tahaksid täita mehe rolle?

Ülli: Sellest tuleks üks paras puder ja kapsad.

Maaja: Mina ei tahaks iialgi olla mees!

Kolmandas sketšis on tavapärased rollid tagurpidi - naine vedeleb õllepudeliga diivanil ja mees laseb käpuli põrandal, lapp käes. Meest ootavad veel ees triikimine, nööbi õmblemine ja nädalalõpul ka lehtede riisumine, samas kui naine sõbrannaga vutti läheb vaatama.

Maaja: Mehest ei saa kodus teha hampelmanni - mees on ikka mees ja naine on naine.

Viktoria: Maailmas on tendents, et mida tugevamad on naised, seda nõrgemad on mehed - ja see on ka meeste süü. Paljudele meestele meeldibki olla nõrgem pool.

Tarmo: Meil kõigil peaksid olema käelise tegemise oskused. Ma kutsun ka oma tütreid vaatama, kuidas pirni vahetada, sest ega tea, mis tölli otsa nad kunagi satuvad.

Ülli: Tark mees laseb olla naisel naine ja vastupidi. Kui kodus ei saa üks teise funktsioonist aru, siis võiks tõepoolest rollid paariks päevaks ära vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles