Gripimask pole hea mitte enese, vaid kaasinimeste kaitseks

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskiga mees Mexico Citys
Maskiga mees Mexico Citys Foto: Reuters / Scanpix

Uue gripi puhangu tõttu on hingamisteid varjavad maskid muutunud populaarseks kogu maailmas, sealhulgas ka Eestis. Jaapanis on selliste maskide kandmine levinud juba aastaid.


«Tokyos olles märkasin, et väga paljud inimesed kandsid näo ees hügieenimaske,» rääkis moekunstnik ja stilist Britt Samoson. «Alguses tundsin võõra ja eurooplasena kohmetust, aga siis taipasin, et need pole mõeldud mitte enese, vaid kaasinimeste kaitsmiseks. See kõik sõltub kultuuritaustast. Eestlasetena oleme enesekesksed ja mõtleme vaid enda tervisele, jaapanlased muretsevad kaaskodanike heaolu pärast. »

«Eestlasel on komme end isegi haigena ja nohusena tööle vedada. Kas poleks siis kolleegide suhtes viisakas neid pisikutest säästa ja mask näo ette panna,» arutles Samoson. «Teiselt poolt võib Eesti nirus kliimas selliseid hingamisteid katvaid filtreid ka lihtsalt külma tuule eest kaitsmiseks kasutada. Nagu sall või kõrvuni veetud jopekrae. Lumelauduritele ja mägironijatele disainitakse juba ammu rõivaid, mille jopelukk lõpuni kinni vedades koonu ees kaitsva kupli moodustab.»

Loomulikult ei pea need näomaskid olema kliiniliselt valged ja ühesugused, leidis Samoson. «Selline mask varjab ära suure osa näo loomulikust miimikast ja miks mitte isikupära edasi anda maski kaudu. Näomask võib vabalt saada moeaksessuaariks.»

Samoson ütles, et probleemitõstatus andis talle idee ja ta kavatseb lähipäevil mõelda, millised võiksid välja näha trendikad ja talvisesse Eesti kliimasse sobivad näomaskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles