«Imettegevad» toitumissoovitused võivad tervist tõsiselt kahjustada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas iga raamatusse kirja pandud toitumissoovitust ikka tasub uskuda?
Kas iga raamatusse kirja pandud toitumissoovitust ikka tasub uskuda? Foto: Topham Picturepoint / SCANPIX

Kloordioksiidi või vesinikülihapendi lahuseid, mida soovitatakse tõlkeraamatus «pH ime», ei tohiks mitte mingil juhul juua, hoiatab TÜ farmakoloogia ja toksikoloogia professor Aleksander Žarkovski.


Edetabelite tipus olev aluselisest toitumisest kõnelev raamat räägib muu hulgas inimestele vajalikest toidulisanditest ning soovitab tavalisele kraaniveele lisada vesinikperoksiidi või kloordioksiidi - et organismi tervendada.

Ajakirjaga Naised vestelnud professor Žarkovski aga selgitab, et vesinikperoksiid võib küll tappa vähirakke, kuid põhjustab ka tõsiseid kahjustusi normaalsetes rakkudes.

Pikemaajaline vesinikperoksiidi tarvitamine võib seedetraktis põletikunähte tekitada ning aine sattudes vereringesse kutsuda esile veresoonte trombembooliat.

«Lihtsaim viis on teha iga päev pikk jalutuskäik pargis või metsas ja loobuda suitsetamisest,» ütleb professor ning nimetab raamatus toodud soovitusi võltsimiseks, millega igasugu šarlatanid inimeste usku ära kasutavad.

Apteekides müüdav vesinikperoksiid on mõeldud desinfitseerimiseks ning kosmeetiline vesinikperoksiid juuste blondeerimiseks.

Nimetatud ainete toksilisust kinnitab ka Eesti Mürgistusteabekeskuse juhataja kohusetäitja Raido Paasma, kelle sõnul teevad inimesed igasugu rumalusi, näiteks joovad tervise tugevdamiseks uriini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles