Meeskoor Sakala tähistab aastapäeva

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskoor Sakala annab juubelikontserdi
Meeskoor Sakala annab juubelikontserdi Foto: arhiiv

Laupäeval, 14. novembril kell 16 tähistab kontserdiga Viljandi maagümnaasiumi algklasside maja aulas 80. aastapäeva meeskoor Sakala.


Meeskoori juhatuse esimehe Rein Kikase sõnul kogunes koor esimest korda Viljandi helikunsti seltsi kutsel 1929. aasta 27. septembril tolleaegse Kaitseliidu Sakala maleva maja saalis. Praegu töötab selles majas Viljandi muusikakool.

Tänavu 27. septembril, koori 80. aastapäeva õhtul avas koor selle maja Koidu tänava poolsel seinal ka asjakohase mälestustahvli.

«80 aastat on ühe inimese elus üsna pikk aeg, ühe koori tegutsemises aga veelgi pikem, sest selle aja jooksul on lühemat või pikemat aega kooris laulnud sajad Viljandi ja selle lähiümbruse mehed,» vahendas meeskoori juhatuse esimehe Rein Kikase sõnu Viljandi linnavalitsuse pressiteenistus.

Kikase kinnitusel on rekordilise staažiga esimese tenori laulja Johannes Vaabel. Ta on kooris olnud ühtejärge 50 aastat, 1955.-2005. aastani. Kuus meest on kooris laulnud 35 ja enam aastat, 25 ja enam aastat on laulnud koguni 12 meest.

«Koori ees on seisnud ning meestele laule ja koorimuusika tõdesid õpetanud kümned koorijuhid alates Augustin Pungast ja Hugo Tsirnaskist tänaste Mareks Lobe ja Liisi Toomsaluni. Selle aja sees on koori repertuaaris olnud peaaegu tuhat laulu enam kui kümnes keeles,» loetles Kikas.

Alates 1932. aastast on meeskoor olnud Viljandi esinduskoor, Sakala nime kannab ta 1959. aastast.

Parematel aegadel on Sakalas laulnud 60-80 meest. Praegu on koori nimekirjas 42 lauljat ja kaks koorijuhti Mareks Lobe ja Liisi Toomsalu.

Juubelikontserdil dirigeerivad nende kõrval ka endised koorijuhid Taimi Välba ja Karin Taukar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles