DJ Julm: tehnoloogia areneb, aga hing peab jääma

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kõige rahvusvahelisema haardega popartist Rulers Of The Deep ehk Julm ja Meri.
Eesti kõige rahvusvahelisema haardega popartist Rulers Of The Deep ehk Julm ja Meri. Foto: V. Busch

Uus plaat


Rulers Of The Deep


«Untitled Secret» (MUM)



Äsja kümneaastaseks saanud duo Rulers Of The Deep ehk Meelis Meri ja Priit Juurmann alias Julm on väheseid Eesti popartiste, kui mitte ainus, kelle plaate levitatakse üle maailma. Kes ka esinevad üle maailma.



Võib küll öelda, et tantsumuusika on nišimuusika, aga siiski mõned faktid, mis seda ei kinnita. Globaalselt: juba esimene singel «Track One» ilmus maineka USA plaadifirma Ovum alt, nende muusikat ja remikse on edaspidi väljastanud ka leibelid Defected, Hed Kandi jm. Rulersit on edasi aidanud ka mainekad sõbrad, nagu Roger Sanchez, Josh Wink jt. Rulersit on remiksinud Shakedown, Arnold Jarvis, Jakatta ja teised house-muusika võimsad nimed.



Lokaalselt: Rulers Of The Deep on aasta elektroonikaartist tänavusel Eesti muusikaauhindade jagamisel, parima Balti artisti nominent mullusel MTV Euroopa muusikaauhindade jagamisel. Eelmise albumi «Ready To Go Overground» singel «Planet Drum» koos Sofia Rubinaga juhtis mitu nädalat MTV Baltikumi edetabelit.



Neil päevil ilmus rahvusvaheliselt Rulersi uus album «Untitled Secret», kus peal paar rada ka eelmiselt pikalt plaadilt «Ready To Go Overground», uus album on aga mõeldud spetsiaalselt Briti muusikaturule ja see ilmus Inglise plaadifirma MUM (Manchester United Music) alt, ent plaati müüakse ka igal pool mujal. Järgmisel nädalal jõuab plaat ka Eesti plaadipoodidesse.



Sügavuste Valitsejate kohta võib öelda house-duo, aga eelmise albumiga «Ready To Go Overground» näitasid mehed seda, mille kohta öeldakse «universaalne pop-potentsiaal». Kuhu annab edasi liikuda, küsisin Julmalt.



Rulersi eelmine album, nagu nimigi ütleb, väljus andergraund-tantsumuusikast ja sisaldas suurte saalide ja lavade tantsupoppi, sellist, mida ka päevasel ajal raadiost mängitakse. Kirjeldage oma uut albumit, kuhu oli veel edasi minna?


Uue albumi suunitlus tuleneb sellest, et Suurbritannia turu jaoks oli meie «Ready To Go Overground» liiga mitmetahuline. Levitajatel ning pressil, nagu selgus, oli sellest raske aru saada ja keeruline müüa. Kuivõrd Ühendkuningriik on meie jaoks sihtturg number üks, siis otsustasime teha muutused kontseptsioonis ja nii vormus uus album.



Rulersi kohta on öeldud «Eesti popmuusika suurim kaubaartikkel». Kuidas sellesse suhtud? Kui palju näiteks teie eelmist albumit «Ready To Go Overground» välismaal müüdi? Amazonis on Rulers Of The Deepi albumid müügil, mis on Eesti artistide kohta pigem haruldus, mitmes väiksemas üleilmses netikaubamajas samuti, aga kas ka välismaa plaadipoodides?


Suhtume sellesse kui tunnustusse. Tõsi on see sel määral, et vaieldamatult oleme kõige laiahaardelisemalt – kui võrrelda teiste tublide kohalike tegijatega – tegutsenud rahvusvahelisel areenil ja tegutseme ka edaspidi.



Siiani on olnud meie plaadid, CDd, tõesti füüsiliselt levituses ja saadaval – ent läbimüük on üldises mõistes langenud ja enam ei ole mingit mõtet teha rahvusvahelist levi ise, vaid litsentseerida oma materjali eri territooriumidele kohalike plaadifirmade kaudu. Seda me ka tegime oma viimase albumiga. Seega, üldarvudest on raske rääkida.



Rulersi juubelipidu oli juba ära, mis saab edasi? Kuidas albumit Eestile ja muule maailmale tutvustate?


Töötame ja loome edasi. Eestis on tutvustamise tööriistad ju teada-tuntud ning käepäraselt lähedal. Muu maailma osas oleme selleks palganud PR-ettevõtte. Eks see tähendab hulga intervjuude andmist ja arvustuste ilmumist ning kõigi eelduste kohaselt ka esinemisi ja rahvusvahelist tuuri.



Mida sa arvad sellest, et iga natukese aja tagant sel sajandil võetakse rahvusvahelises muusikapressis ette teema tantsumuusika madalseisust ja sellest, et eelmistel kümnenditel tehti juba paljud asjad ära? Minu arust loll jutt.


Tõesti, 1970ndatel, 80ndatel ja 90ndatel tehti väga palju – ent samamoodi tehakse ka praegu palju uut. Samuti tuleb arvestada tehnoloogia arengut ja seda, et sisenemislävend on muutunud märksa kättesaadavamaks. Seda kõike silmas pidades on põhjust öelda, et tantsumuusika skeene on elavam kui eal varem. See tähendab, et on kohutaval hulgal eripalgelist muusikat, ja kõik see on ainult positiivne, sest see viib meid piiride nihutamiseni ja teatud mõttes sunnib meid kasutusele võtma uusi väljendusvahendeid, et osata selles tehnoloogilises rägastikus lasta särada oma hingel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles