Talveaias löövad setud laululugu

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setu folklooriansambel Kuldatsäuk.
Setu folklooriansambel Kuldatsäuk. Foto: http://www.kuldatsauk.ee

Kolmapäeval, 25. novembril kell 19 esineb Estonia Talveaias setu folklooriansambel Kuldatsäuk.

Põhja-Setumaa laulu, tantsu, muusikat, käsitööd ja kombeid säilitav, tutvustav ning jõudumööda arendav Kuldatsäuk kannab esinemisel erinevaid seto rahvarõivaid, varasemaid valgeid ja hilisemaid tumedaid kitasnikke, pikki tikitud ja lühemaid kootud käistega pluuse (hammõd). Näha saab nii vallaliste kui abielunaiste argi- ja pidupäevarõivaid, rohkelt hõbeehteid (tsäposkad, keed, kuhiksõled).

Kuldatsäuk sai alguse 2. detsembril 1988. aastal Värska kultuurimajas, hakatuses kuulus ansamblisse 12 naist, kelle seto keel ja lauluoskus on pärit kodust ja kooliajast. Aegade jooksul on ansamblis laulnud ka mehed ja ansambliliikmete lapsed, kuid kõik nad on ise põhjustel Kuldatsäukist lahkunud. Kuldatsäukis esimese õpetuse saanud noored moodustasid foklooriansambli Laanõtsirk.

Ansamblis on praegugi tosin liiget, üheksa neist on Kuldatsäukis selle algusest saati. Ansamblil on naistele silma- ja kõrvarõõmuks oma pillimeeski.

Kuldatsäuk on seto kultuuri tutvustanud paljudes Eestimaa paikades, osalenud Baltica folkloorifestivalidel, mitmel korral laulnud Lätis, Leedus, Venemaal, Soomes ja Saksamaal, käinud kontsertreisil Belgias, Prantsusmaal, Ameerika Ühendriikides.

Kuldatsäuga laul on jõuline ja veenev, vahel kurblik ja nostalgiline, kuid alati kõlav ning muljetavaldav ainulaadne mitmehäälne regilaul. Peale laulmise oskavad kuldatsäukid seto tantse ja laulumänge, ansambli liikmed on tublid seto pitsi heegeldajad, telgedel kudujad, vöökudujad ja -põimijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles