«Pidulik lugu» loob jõulumeeleolu

Tea Raidsalu
, «1leht»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pidulik lugu» kutsub igas eas inimesi üheskoos aasta lõppu pühitsema.
«Pidulik lugu» kutsub igas eas inimesi üheskoos aasta lõppu pühitsema. Foto: Erakogu

Aasta lõpp on pidulik aeg nii sellele kui tollele maailmale. Pärimusmuusika aidas saab vaadata jõululugu, mis koosneb lauludest, tantsudest, muusikast ning valguse ja varjude mängust.


Kultuuriakadeemia noorte mängitav «Pidulik lugu» põhineb kahel eesti rahvajutul: kokkusaamiste, lahkuminemiste ja taaskohtumiste lugudel «Taevane pulm» ning «Hunt ja Uteke».


Nagu jõuluajale kohane, toob lavatükk vaatajateni imetabase maailma. Sellel pidulikul ajal oskavad loomad laulda, inimene võib sattuda taevasele peole ja varjud võivad korraga seintel tantsima hakata. «Pidulik lugu» kutsub igas eas inimesi üheskoos aasta lõppu pühitsema.

Mängib sama tuumik, kes läinud aastal esitas aidas jõululavastust «Pühadeks koju». «Eelmisel aastal me publikule meeldisime, loodame, et tänavu samuti,» sõnas üks osaline, Kadri Karu.

Osatäitjad on Kadri Karu, Mari Kalkun, Helen Rekkor, Liisa Taul, Tanel Kadalipp, Karl Saks, Sander Põllu ja Rauno Kaibiainen.

Pärast etendust saavad huvilised laval kasutatud pille uurida ja proovida mängida ning meisterdada oma käega krässi - Lõuna-Eesti pidusaalide traditsioonilise laekaunistuse.

Jõululugu on välja kasvanud kultuuriakadeemia noorte tööst, millega käidi Saksamaal teatrifestivalil. «Meie tükki reklaamiti kui lastelavastust ning iseenesest ei ole see vale, sest üritasimegi tuua lavale loo, mis oleks põnev kõigile, hoolimata vanusest ja rahvusest,» jutustas Kadri Karu.

Lapsed võtsid lavastuse väga hästi vastu ja jälgisid seda põnevusega. Pärast etendust tohtisid nad tulla lavale uudistama. «Näitasime vaatajatele kõiki asju, mida kasutame: vaip, mille mängime maagiliseks, on tegelikult tavaline kaltsuvaip,» jätkas ta. «Meie suurim võit festivalil oli see, et võitsime laste südamed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles