Last kasvata armastuse ja rangete reeglitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed, kes kasvavad üles rangete reeglite kohaselt, kuid kes samal ajal ka palju armastust kogevad, tulevad edaspidises elus paremini toime, kinnitavad britid.


Just nimelt tasakaal distsipliini ja inimliku soojuse vahel on see, mis aitab sotsiaalseid oskusi kujundada, raporteerib briti mõttekoda Demos. Samuti rõhutatakse, et kõige olulisemad on esimesed eluaastad ehk aeg, mil laps ei ole veel kooliikka jõudnud.

Demose hinnangul on kõik ülejäänud kasvatusteooriad vähem edukad, vahendab Svenska Dagbladet. Uuringus, mis hõlmas üheksat tuhandet briti perekonda, pälvisid kriitikat nii autoritaarne kasvatus, liiga palju eemal olevad emad-isad kui käegalööja-tüüpi vanemad.

Raporti koostaja Jen Lexmond rääkis BBC'le, et kõige suuremat rolli lapse kasvatamisel mängivad usaldus, soojus ja järjekindlad reeglid.

Sellise kasvatuse saanud lastel on lihtsam endas välja arendada usinust, enesekontrolli ja empaatiat, ehk neid oskusi, millest on hilisemas elus abi nii hea töökoha leidmisel kui raskustega toime tulemisel.

Raporti kokkupanijate sõnul tuli ka välja, et nimetatud omadused kujunevad kergemini välja rikaste perekondade lastel ja ühe lapsega tuumikperedes. Kui aga kasvatusele rohkem tähelepanu pöörati, siis kadusid erinevused rikaste ja vaeste ning tuumikperede ja teiste vahel.

Seega on hea kasvatus lapse üleskasvamise juures kõige tähtsamaks komponendiks, kinnitab Demos, kes soovib ka poliitikutele südamele panna, et pered vajaksid laste kasvatamisel rohkem tuge ja informatsiooni. Samuti tuleks laste kasvatamisel rõhutada armastuse ja selgete reeglite tähtsust.

Jen Lexmond lisab ka, et sellise kasvatuse saanud inimesi on eriti tarvis praeguse uue majanduse ajastul, kus esitatakse kõrgeid nõudmisi nii suhtlemisoskusele kui võimele  meeskonnas tööd teha.






Kommentaarid
Copy
Tagasi üles