Vale automark põhjustas hingelisi kannatusi

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanus Jahumäe neljarattaline sõber.
Maanus Jahumäe neljarattaline sõber. Foto: Pm

Ärimees ja poliitik Maanus Jahumägi kurdab, et ajakirjandus on tekitanud talle suuri hingelisi kannatusi ja löönud paigast hingelise tasakaalu ning harmoonia, avaldades valeandmeid, nagu ei sõidakski ta enam Hummeriga. Järgnevas intervjuus seame tõe jalule.



Härra Jahumägi, jooge palun veel üks klaasike suhkruvett ja rääkige, mis juhtus.


Eelmisel nädalal avaldatud artiklis «Poliitikud jäävad seaduse ees puhtaks» on minu kohta kahetsusväärselt valeandmeid avaldatud!!!



Mis mõttes? Te siis polegi puhas poiss või?



Muidugi ei ole! Või ei, muidugi olen! Jumal küll, ma olen praegu nii endast väljas, et ei saa enam isegi aru mis ma räägin! Loomulikult olen ma täitsa puhas poiss! Olen alati olnud! Selles pole mingit kahtlust. See on absoluutselt kindel. Pole probleemi.



No aga milles siis probleem, kui probleemi ei ole?



No aga te vaadake, mis te siin kirjutate. Vaadake! Te väidate oma soperdises, et ma ei sõidagi enam Hummeriga, et ma sõidan nüüd Daewoo Ticoga!



Olen autoasjanduses võhik. Mis seal vahet on, Hummer või Daewoo Tico? Mu meelest pole vahet, mis marki teie jaapanlane on. Peaasi, et sõidab ja liiga palju bensiini ei võta.


Sa taevane arm! Ja niisugune tahab veel ajakirjanik olla! Väga suur vahe on, ütlen ma teile! Vahe on põhimõtteline! Hummer on ikka tõeline masin, aga Daewoo Tico on lihtsalt mingi ratastega kopsik! Ja bensiin makstakse riigikogu liikmetele nagunii kinni.



Nojah.


Noormees, kas te üldse kujutate endale ette, missugune põrgu lahti läks, kui inimesed ajalehest lugesid, et ma sõidan Daewoo Ticoga? Terve linn irvitas minu üle! Riigikogus muud juttu ei olnudki kui et «Jahumägi, näita oma uut Korea džiipi!» ja «Jahumägi, kas sa tead, et Daewoo Ticoga sõidavad Rumeenia lehmapolitseinikud»??? Ma olen mupo-komisjoni esimees. Kas te teate, misasi mupo-komisjon on?



Ega ausalt öeldes ei tea küll.


Siis tänage õnne, et te ei tea! Mis näoga ma lähen mupo-komisjoni istungile, kui kõik arvavad, et ma sõidan Daewoo Ticoga? Ma olen käinud Ameerikas FJB koolitusel ja nüüd sõidan korraga Daewoo Ticoga! Mida meie liitlased NATOs sellest arvavad?!? Eesti riigi usaldusväärsus on kannatada saanud! Te põhjustasite mulle suuri hingelisi kannatusi ja üleelamisi. Minu hingelise tasakaalu ja harmoonia taastamiseks palun teil see jõhker ning küüniline laim ümber lükata, kinnitades, et Maanus Jahumägi sõidab endiselt Hummeriga. Kusjuures kirjutage kindlasti ka seda, et alles hiljuti tuunis Maanus Jahumägi Hummeri stereosüsteemi, ehitas mootori suuremaks ning pani rataste külge terasketid, et sädemed lendaksid asfaldil, kui Jahumägi mupo-komisjoni istungile kihutab.



Ma kinnitan ja kirjutan seda kindlasti, olge mureta. Ei tahaks rohkem Raudse Maanuse pisaraid näha.


Kusjuures asi pole ainult minus! Ka Hummeril oli väga ebameeldiv kuulda, et teda ajalehes Daewoo Ticoks sõimatakse. Jah, minu Hummer ei ole tavaline auto, Hummer on midagi enamat! Hummeril on hing, mida varjab soomus, ent sellegipoolest nii õrn, nii tundlik ja haavatav! Hummer mõistab kõike, saab kõigest aru. Ma räägin oma Hummeriga pikad jutud maha, teinekord lähen lihtsalt garaaži ja vestlen Hummeriga elust ja inimestest, silitan Hummeri rooliratast ja mudin käigukangi, kuni meil hakkab hea! Ja nüüd, kui see laim ajalehes ilmus, kisendas Hummeri signalisatsioon mitu ööd-päeva vahetpidamata nagu salaküti kuulist haavatud hirv, rehvid jooksid õhust tühjaks ja klaasipesuaukudest pritsis soolast vett!



Mul on kahju ja ma vabandan teie kalli Hummeri ees.


Jah, ega Hummerit just odavaks autoks nimetada ei saa. Aga kuulge, ega Maanus Jahumägi ei ole nii vaene mees, et ei võiks osta kalleid asju! Ja ega ma Hummerit edvistamise jaoks ostnud – ehkki väga tore on vaadata, kuidas gängstadel silmad peas punni lähevad nagu kakivatel jänestel, kui suur valge pealik Maanus Jahumägi mööda Tallinna tänavaid kruiisib, kabiinis mütsumas idaranniku räpp, kullast ketid ümber kaela, briljandid säramas suus! Jou, mees, sa ei tea, mis tunne see on! Ma olin Hummerile juba varem silma visanud. Lihtsalt see Nissan Patrol, millega ma varem sõitsin, lagunes kätte ära. Eks tal oli seda läbisõitu ka juba üksjagu üle 300 000 kilomeetri, remontida polnud enam mõtet ja siis ma mõtlesin: kas nüüd või mitte kunagi!



Härra Jahumägi, te räägite Hummerist nii kaunilt. Te võiksite olla poeet. Miks te oma auto eluloost raamatut ei kirjuta?


Kust te võtate, et ma ei kirjuta?! Kindlasti kirjutan, kui mupo-komisjoni juhtimise kõrvalt aega üle jääb. Aga teie, noormees, olge edaspidi tähelepanelikum ja täpsem erinevate nn faktide kontrollimisel. Ma tean, siin riigis leidub palju sääraseid, kes näeksid heameelega, et Maanus Jahumägi sõidaks Daewoo Tico, mitte Heinrich Hummeriga! Aga alati ei vasta soovmõtlemine tõele. Kahjusid, mis valeandmete ja laimu avaldamisega tekitatakse, ei ole võimalik hiljem enam korvata!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles