Moekiri: kuidas leggings’ist sai jeggings

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Balenciaga


See, et moetrendid keerlevad spiraali mööda, pole vist kellelegi uudis. Ikka juhtub, et suvel tulevad «taas» moodi kuurorditriibud ja lillekleidid, talvel Šoti ruudud ja tviidid. Nii otsivadki moetoimetajad kohati paaniliselt igat väiksemat muutust teada-tuntud siluetis või teemas, et saaks seda natukenegi värskemana esitleda. Halvemal juhul nimetatakse sama kraam aga lihtsalt uue nimega ümber.



Viimane ohver sel spiraaliteel on armastatud retuusid, mis juba mitmendat hooaegu edukalt comeback’i teevad. Kui alguses piisas uudishimu äratamiseks vaid nostalgiahõngulise jalakatte uuest väljatoomisest, siis peatselt oli vaja leida midagi teistsugust.



Nii ilmusidki pildile nahast retuusid ja nende tähesõdade-hõngulised metallplaatidega variandid Balenciagalt. Sedapuhku tõesti midagi uut, mida polnud nähtud ratsarüütlite ja Robin Hoodi kaaskondlaste aegadest peale.



Nüüd hakkab seegi trend end ammendama, kuid retuusid ise on endiselt kuumad. Ühelt poolt sobivad need valitseva moesiluetiga, teisalt sobivad suhteliselt soodsa hinna tõttu ka kriisiaegsele rahakotile. Niisiis, taas on vaja midagi teistsugust, et retuusidele uut hingamist anda.



Ja see hingamine on kohal. Saage tuttavaks – jeggings! Need uudispüksid said nime ja alguse, nagu paljud teisedki trendid, ikka Inglismaalt.



Jeggings on tuletatud sõnade jeans ja leggings ehk teksaste ja retuuside ristamisest. Need püksid on liibuvad nagu retuusid, aga on teksariidest ja -lõikega või vähemasti seda imiteerivad. Hüüdlause võiks kõlada: slim-cut ehk liibuvad teksased on surnud, elagu super-slim ehk üliliibuv joon.



Prantslannad on agarad selle trendi adopteerijad. Kuigi uudispükse hakati propageerima teispool väina, sobib see kui rusikas silmaauku pariisitaride seas praegu valitseva siluetiga – volüümikas ülaosa ja sihvakad jalad.



Just pariisitar oskab leida teksaretuusidele selle õige ülepõlvesaapa, tuunika, T-särgi või lohvaka meestepintsaku ning platvormkingad, ilma et see tunduks grammigi ülepingutatuna. Pealegi oskab pariisitar jätta osavalt mulje, nagu oleks ta ise retuuspüksid välja mõelnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles