Geenid reedavad, kui kaua naine lapsi võib saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestel on vaba aega rohkem.
Meestel on vaba aega rohkem. Foto: TopFoto / SCANPIX

Millal on õige aeg saada laps? Kas teha enne karjääri ja siis laps või vastupidi? Teadlased on välja töötamas viljakustesti, mis just sarnastele küsimustele peagi vastuse võib anda.


Ameerika teadlaste poolt välja töötamisel olev DNA-test võimaldab naistel oma tulevikku paremini planeerida ning juhul, kui viljakas aeg väga varakult peaks lõppema, ka õigel ajal munarakke külmutada, kirjutab New Scientist.

Esialgu ei tea keegi, kui efektiivseks uus test kujuneb, kuid eesmärgiks on naistele juba varastes kahekümnendates teada anda, millal lõppeb nende viljakas iga ehk algab menopaus. See aitaks naistel otsustada, kas luua perekond natuke varem või hiljem.

Katsete käigus avastasid teadlased tugeva seose munasarjades küpsevate munarakkude arvu ja geeni Fragile X vahel. Just nimelt selle geeni erinevaid variante kontrollides on võimalik üsna täpselt ennustada, millal naise viljakas aeg otsa saab, väidavad teadlased.

Naine kaotab elu jooksul tuhandeid munarakke. Kui vastsündinul tüdrukul on üks kuni kaks miljonit munarakku, siis murdeeaks on neid järel vaid 400 000. Eriti tugev langus algab enamasti alates 35. eluaastast ning siis on paljudel naistel alles vaid paarsada munarakku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles