Konkursi “Kodukokk 2009” finalistide retseptid 3

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ilse Metsamaa

Ajakiri Oma Maitse ja Wõro kuulutasid välja konkursi "Kodukokk 2009", mille käigus selgitatakse välja Eesti parim harrastuskokk, kes lennutatakse autasuks kokanduskursusele otse maailma gurmeekeskusse Pariisi.

Vabaajaportaal 24tundi tutvustab koduseid retsepte kolmes osas oma lugejatele.


Hommikuüllatus

Ivi Laurits, Viljandi

1 batoonike või Fazeri sai, küüslaugumaitselist toorjuustu, 1 avokaado, 200 g krevette, tilli, 0,5 dl majoneesi, küüslauguküüs, soola, soolalõhet, porrut, sidrunit, forellimarja.

Lõika saial pealmine kord ära ja õõnesta natuke sügavamaks. Lõika sidrunist rattad ja kaunista sai seest ringiratast sidruniviiludega. Koori avokaado, lõika pooleks ja aseta üks õhem pool saia keskele. Tükelda ülejäänud avokaado, piserda üle sidrunimahlaga. Pane tükeldatud avokaado kaussi, lisa krevetid, hakitud till, imepeeneks hakitud küüslauk ja sega majoneesiga. Vajadusel lisa soola.

Tõsta salat saial oleva avokaado sisse, kaunista tillioksa ja koorimata krevettidega. Osa salatit võid panna saia sisse. Keera lõheviiludest roosid ja aseta saiale. Lõika porrust lehed ja aseta lõherooside alla. Soovi korral pane roosi südamikku kalamarja. Tõsta valmis toode alusele ja kaunista vaagen saialilledega.

Eestlase kalaleib
Ilse Metsamaa, Saue

Rukkileib omal valikul, sorts õli, 1 küüslauguküüs, hapukurki 500 g, räimefileed umbes 800 g, 1 dl kamajahu, 250 g suitsujuustu, 1 Peipsi sibul, 3-4 sl võid, 1 dl hakitud tilli, soola, pipart.

Kuumuta ahi 225 kraadini. Maitsesta räimefileed soola ja pipraga, kasta nahapool kamajahusse ja aseta pool fileedest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nii et nahk jääks allapoole.

Lõika juust ja sibul õhukesteks viiludeks. Jaga hakitud till, juust ja sibul kaladele. Tõsta peale teine osa fileedest, nii et nahk jääks ülespoole. Nirista kaladele sulatatud või. Küpseta ahjus 15-20 minutit.

Rösti kuumas ahjus leivaviilud, hõõru küüslauguküünega ja säti kalapihvid leibadele. Suurepäraselt sobib leivale viil hapukurki. Kaunista tilliga. Sobib pakkuda Eesti Vabariigi aastapäeval.

Praemunad kukeseente ja fetajuustuga
Ragne Värk, Pärnu

2 saiaviilu, 25 g sibulat hakituna, 150 g kukeseeni, 50 g fetajuustu, 2 muna, värskelt hakitud peterselli, soola, pipart.

Prae pannil saiaviilud mõlemalt poolt krõbedaks ja aseta taldrikule. Samal pannil prae sibul õlis pehmeks. Lisa puhastatud seened. Maitsesta kergelt soola ja pipraga. Kuumuta segades paar minutit ja kui seentest eraldunud vedelik on aurustunud, lisa murendatud fetajuust.

Sega ja prae paar minutit ehk seni, kuni fetajuust muutub piisavalt sulavaks ning natuke krõbedaks.

Viimasena prae pannil munad mõlemalt poolt (prae niipalju, et munakollane jääks õige natuke vedelaks).
Maitsesta soola ja pipraga ning raputa üle hakitud peterselliga. Aseta praetud saiaviiludele esmalt kukeseene-juustusegu, seejärel pane kõige krooniks praemuna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles