Hommikuüllatus
1 batoonike või Fazeri sai, küüslaugumaitselist toorjuustu, 1 avokaado, 200 g krevette, tilli, 0,5 dl majoneesi, küüslauguküüs, soola, soolalõhet, porrut, sidrunit, forellimarja.
Lõika saial pealmine kord ära ja õõnesta natuke sügavamaks. Lõika sidrunist rattad ja kaunista sai seest ringiratast sidruniviiludega. Koori avokaado, lõika pooleks ja aseta üks õhem pool saia keskele. Tükelda ülejäänud avokaado, piserda üle sidrunimahlaga. Pane tükeldatud avokaado kaussi, lisa krevetid, hakitud till, imepeeneks hakitud küüslauk ja sega majoneesiga. Vajadusel lisa soola.
Tõsta salat saial oleva avokaado sisse, kaunista tillioksa ja koorimata krevettidega. Osa salatit võid panna saia sisse. Keera lõheviiludest roosid ja aseta saiale. Lõika porrust lehed ja aseta lõherooside alla. Soovi korral pane roosi südamikku kalamarja. Tõsta valmis toode alusele ja kaunista vaagen saialilledega.
Eestlase kalaleib
Ilse Metsamaa, Saue
Rukkileib omal valikul, sorts õli, 1 küüslauguküüs, hapukurki 500 g, räimefileed umbes 800 g, 1 dl kamajahu, 250 g suitsujuustu, 1 Peipsi sibul, 3-4 sl võid, 1 dl hakitud tilli, soola, pipart.
Kuumuta ahi 225 kraadini. Maitsesta räimefileed soola ja pipraga, kasta nahapool kamajahusse ja aseta pool fileedest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nii et nahk jääks allapoole.
Lõika juust ja sibul õhukesteks viiludeks. Jaga hakitud till, juust ja sibul kaladele. Tõsta peale teine osa fileedest, nii et nahk jääks ülespoole. Nirista kaladele sulatatud või. Küpseta ahjus 15-20 minutit.
Rösti kuumas ahjus leivaviilud, hõõru küüslauguküünega ja säti kalapihvid leibadele. Suurepäraselt sobib leivale viil hapukurki. Kaunista tilliga. Sobib pakkuda Eesti Vabariigi aastapäeval.