Orangutanid teavitavad kaaslasi oma teekonnast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orangutan
Orangutan Foto: SCANPIX

Uuring näitas, et orangutanid mitte ainult ei kavanda oma teekonda ette, vaid teavitavad sellest ka oma kaaslasi.

Teadlaste sõnul on orangutanide selline käitumine väga inimlike joontega, edastab Live Science.

«Meie uuring paljastas, et orangutanid ei ela siin ja praegu, vaid suudavad tulevikku ette kujutada ning teevad plaane,» selgitas Šveitsi Zürichi ülikooli primatoloog Carel van Schaeik.

Van Schaeik ja ta kolleegid jälgisid aastaid metsikuid orangutane Sumatra sooaladel.

Nad dokumenteerisid nende ahvide omavahelist suhtlust, kehakeelt, liikumist ja veel paljusid asju.

Täiskasvanud isased on need, kes liiguvad kõige rohkem. Nad suunduvad tavaliselt üksinda metsa, samas aga säilitavad siiski kontakti emaste partnerite ja isaste kaaslastega. Need loomad teavitavad kaaslasi oma liikumisest päev ette, et kaaslased saaksid kas kõrvale hoida või siis järgneda.

Orangutanide isaloomade seas on kindel hierarhia.

Olemaks kaaslastega kontaktis, edastavad isased orangutanid teatud hüüdeid. Teadlaste sõnul muutuvad nende ahvide suud siis megafoni sarnaseks ning hüüetesse pannakse ka tundeid.

«Nad edastavad sõnumi oma tulevase asukoha kohta, hüüdes selles suunas. Uuring näitas, et orangutanid liikusid mitu tundi suunas, millest nad varem häälitsusega märku andsid,» sõnas van Schaeik.

Kui nad suunda muudavad, siis kostub nende suust uus häälitsus.

Seni ei ole orangutanide häälitsusi põhjalikult uuritud. Arvatakse, et erinevad häälitsused tähistavad asukohta, sugu, kehasuurust, vanust, meeleolu ja võib-olla ka nime.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles