Naine nagu hea vein

, Arteri juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps kui kaubamärk: Aastane tütar Faye inspireeris Jana Tooli looma oma lukstoodete sarja. Praegu kannab Faye nime õli, peagi lisanduvad konservid ja kosmeetika.
Laps kui kaubamärk: Aastane tütar Faye inspireeris Jana Tooli looma oma lukstoodete sarja. Praegu kannab Faye nime õli, peagi lisanduvad konservid ja kosmeetika. Foto: Erakogu

Ta on salapärase kinnisvaramiljonäri Toomas Tooli eksabikaasa. Ta on elanud Londonis, Pariisis, Floridas ja Monacos. Ta pressib Sitsiilias oliiviõli ning disainib Eestis kodusid. 44-aastaselt sündis tal kolmas laps. Saage tuttavaks – tegus ja ideekas Jana Tool!



Kui sa midagi väga tahad, oled töökas ja omad natukenegi raha, siis ei ole asju, mida sa ei saa. Sa pead selleks lihtsalt midagi tegema! Selline on mitmel rindel tegutseva ärinaise Jana Tooli (45) elukreedo.



Ta on habras ja mitte-eestlaslik, meenutades oma olekult ja hoiakutelt pigem iseteadlikku itaallannat või suurejoonelist prantslannat. Kui ta midagi ette võtab, siis ka töötab selle nimel. Ta ei tee allahindlusi – kõik peab olema perfektne ja maksimaal-ne. Jana on oma elus kõik unistused ajapikku ellu viinud.



Koos eksabikaasa, praegu Tallinna vanalinnas ja mujal eksklusiivset kinnisvara omava Toomas Tooliga asutasid nad paarkümmend aastat tagasi kooperatiivide tekkides esimese firma. Müüdi rõivaid ja kõike muud, mida tärkavas vabas Eestis läänelikule elule järele jõudmiseks tarvis läks.



Sealt edasi jõuti kinnisvarani, mis on praegugi Jana Tooli üks tegevusvaldkondi ja elatusallikaid. Pärast abielulahutust kuulub talle kinnisvarafirma Ressaks, mis omab ja haldab vanalinnas kinnisvara. Näiteks kuulub Janale maja, kus asub juba tosin aastat Nimega baar, samuti mitmed hooned Müürivahe ja Väike-Karja tänaval.



Samal ajal kui kinnisvaraäri kiratseb täiel rindel, ei saa Jana Tool olukorra üle kurta. Enamik rentnikke on temaga seotud juba üle kümne aasta. «Ma ei ole üle laenanud. Kui sul ei ole laenu, siis ei ole sul pangamakset, mis viib raha minema,» teab Jana valitseva masuaja äriedu saladust.



Kõige enam riivab teda siit-sealt kuuldud suhtumine, et ta on lahutuse kaudu rikkaks saanud ja mis nüüd viga rantjeena elada. «Olen terve elu laste kõrvalt tööd teinud, kogu aeg mehe kõrval ja temaga koos. Samas olen tahtnud kogu elu olla iseseisev. Ükskõik, mis elus juhtub, aga materiaalselt olen juba aastaid iseseisev,» toonitab Jana.



Disainib ja sisustab

Pere elukorraldus viis Jana koos kahe lapsega 16 aastat tagasi Ameerikasse elama. Floridas oma majas elas ta vahelduva eduga seitse aastat. Praegugi ootab teda seal väike oma korter, juhuks kui tekib tahtmine sealse päikese all aega maha võtta. Floridas õppis Jana sisekujundust ja sai Fort Lauderdale’i Art Instituti lõpetamise järel ka sisekujundaja diplomi.



Sellest sai tema kirg – ta on kujundanud oma penthouse-korteri Tallinna südalinna kõrghoones, luksuskorteri Monacos, oma vanemate eramu Nõmmel ja teinud tellimustöid. Sisekujundamine oli ka põhjus, miks ta koos sõbranna Kirke Makaroviga hakkas tooma Eestisse Itaalia disainmööblit.



Salongil Inside on nüüdseks oma klientuur ja ostjaid jagub ka väljastpoolt – sel suvel tuli nende salongile näiteks miljonikroonine mööblitellimus Pariisist.


«Iga sisekujundaja unistus on tuua maale oma lemmikmööblit,» põhjendab Jana sisustuspoe loomise ideed. Kõik tema äriideed on seotud koduga. «Hea korter, ilus mööbel, maitsev toit,» loetleb Jana Tool ilmselge rahuloluga.



Maitsva toidu äriideeks muutumine tuli Janale ootamatult. Nimelt otsis ta juba pikemat aega mõnd paika Euroopas, kus osta maad, et ehitada sinna väike suvitusmaja. «Elasin kaks aastat tagasi Londonis ja vaatasin seal pakutavat kinnisvara. Silm jäi peale ühele veebiküljele, kus müügis olid poollagunenud kivimajad Sitsiilias.



Olgugi, et ma polnud kordagi Sitsiilias käinud, mõtlesin, et sellist vana maja oleks tore korda teha,» jutustab Jana gurmee-ärinaiseks saamise algust. «Lendasin kohale. Seal ootas mind inglannast kinnisvaraagent. Krunt, mida ihkasin, asus Lõuna-Sitsiilias Ragusa rajoonis. Seal ei ole turiste. Kogu elu on naturaalne. Hästi ilusad kõrged künkad, kust avanevad meeletult ilusad vaated. Armusin sellesse kohta otsekohe.»



Maa hind ei olnud Jana jaoks kõrge – sama, mis Tallinnast väljas maakohta ostes. Jana meelest oli see maailma üks ideaalsemaid paiku, kuhu maja ehitada, et seal perega puhata. «Seal on oliivipuud, suured kaktused, perfektne ilm – ainult linnud ja rohutirtsud ümber. Külas on väga hea söök, mis tehtud ainult naturaalsetest toorainetest.



Lähedal linnas on meeletud kalaletid ja küpsete puuviljade kuhilad. Hinnad on nagu maal muiste,» loetleb ta.


See polnud veel kõik – Jana ostetud seitsmehektarisel maatükil kasvab 400 oliivi- ja 300 mandlipuud. «Tuli välja, et tegemist on väga hea oliivisordiga ja puud kannavad hästi vilja. Olin fakti ees, et pidin hakkama nende eest hoolitsema,» räägib Jana Tool, õnnelik pilk silmis.



Nädal tagasi külastas Jana Tool oma unistustekrunti kuuendat korda, sest oli oliivide korjamise aeg. Tema heaks töötab Sitsiilias kümme inimest, kes aitavad toota oliividest kohapeal õli, mida müüakse Eestis ja mis kannab kullakallist nime – Faye (hääldada: Fei).



44selt uuesti emaks

Jana Tooli energia ei kulu mitte ainult äridele ja hobidele. Kui tema Tallinna kohal asuvas avaras korteris intervjuud teeme, käib aeg-ajalt teisest toast hoidjatädi juurest meid patsutamas aastane Faye, kes õppis sel suvel kõndima. Jana otsustas 44-aastaselt, et on valmis veel kord emaks saama. Esimesest abielust on Janal kaks last. 20-aastane Steven õpib New York Film Academys filmiprodutsendiks ja 16-aastane Saskia lõpetab ülejärgmisel aastal Šveitsis keskkooli. «Kui mul ei oleks Fayed, mõtleksin vaid oma vanusele ja sellele, et saan iga päevaga veel vanemaks.



Praegu aga mõtlen ainult lapsele ja tema arengule, käin koos noorte emmedega Musamaris laulmas ja suhtlen palju just endast noorematega,» räägib Jana. Tema üheksa


aastat nooremale prantslasest elukaaslasele Gregoryle on Faye esimene laps.



«Ma ei taha midagi kuulda sellest, et pealt neljakümnesena on liiga ohtlik sünnitada. Läbisin enne rasestumist tervisekontrolli ja mu arst ütles, et mu organism töötab nagu 28-aastasel. Miks siduda end hirmudega ja jätta end emarõõmudest ilma, kui oled terve ja tugev naine?» küsib Jana, kelle tutvusringkonnas on mitu üle neljakümnest sõbrannat, kes samuti praegu väikese lapsega kodused.



Faye sünd on pannud Jana mõtlema ka kesklinna kodu vahetusest oma maja vastu. Just sellise kodu kujundamise ja sisustamisega Viimsis ta praegu tegelebki – et tütrel oleks juba järgmisel suvel oma liivakast ja muruplats, kus kasvades jalgrattaga sõita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles