Konkursi “Kodukokk 2009” finalistide retseptid 2

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahedalt suitsune suutäis päiksekuiva tomati ja basiiliku majoneesiga.
Mahedalt suitsune suutäis päiksekuiva tomati ja basiiliku majoneesiga. Foto: Maido Maiste

Ajakiri Oma Maitse kuulutas välja konkursi "Kodukokk 2009", mille käigus selgitatakse välja Eesti parim harrastuskokk, kes lennutatakse autasuks kokanduskursusele otse maailma gurmeekeskusse Pariisi.

Vabaajaportaal 24tundi tutvustab koduseid retsepte kolmes osas ka oma lugejatele.

Issi üllatus lihapõlgurist tütrekesele

Rein Ereb, Jõgevamaa

1. Sepik, suvikõrvits, kodujuust, porgand, õli, sool, karri, mesi, maitseroheline.

Sepikuviil röstida, suvikõrvits vähese õliga kergelt pannil küpsetada. Porgandikuubikud pruunistada pannil aeglasel tulel vähese õliga (karri lisada pannile enne porgandeid), maitsestada soolaga ja pärast küpsetamist lisada eraldi nõus veidi mett ning segada.

Asetada röstitud sepikuviilule suvikõrvits, porgandikuubikud, kodujuust, kõrs maitserohelist.

2. Sepik, suvikõrvits, lehterkukeseened, õli, sool, päevalilleseemned, maitseroheline.

Sepikuviil röstida, suvikõrvitsaviil vähese õliga kergelt pannil küpsetada, lehterkukeseened (või muud seened) praadida. Asetada röstitud sepikule suvikõrvits, sellele praetud seened, lisada röstitud päevalilleseemned ja edev maitsekõrs.

3. Sepik, jahtunud neljaviljapuder, sibul, sool, õli, kupatatud pilvikud, tomat (võimalusel päikeseküps).

Sepikuviil röstida, jahtunud neljaviljapuder praadida väheses õlis koos sibulatega. Asetada puder sepikuviilule, sellele veidi kupatatud pilvikuid ja värviks tomatitükike.

4. Suur viil sepikut, sulatatud juust (Merevaik), puravik ja kuuseriisikas, õli, sool, must pipar.

Lõigata seened pikuti pooleks ja praadida aeglasel tulel vähese õliga need mõlemalt poolt, maitsestada soola ja pipraga. Röstida sepikuviil, katta sulajuustuga ja asetada seened peale.

5. Sepik, suvikõrvits, õli, sulatatud juust (Merevaik), sinihallitusjuust.

Sepikuviil röstida ja suvikõrvitsaviil vähese õliga kergelt pannil küpsetada. Röstitud sepikule määrida sulatatud juustu ja sellele asetada suvikõrvits. Kõige peale pudistada sinihallitusjuustu.

Kreemine ja krõbe pühapäevahommiku gurmee
Maris Arulepp, Tartu

100 ml vahukoort, 150 g Merevaiku või teist pehmet juustu, röstsibulat, kirsstomateid, röstsaia või soovi korral röstleiba. Soovi korral ka poolsuitsuvorsti.

Rösti röstsaiad ja lõika neilt ääred. Lõika röstsaiaviilud kahe krõbeda kihi vahelt pooleks ja aseta need küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormile. Lase ahjus küpseda umbes 200 kraadi juures 3-5 minutit või nii kaua, kuni need hakkavad muutuma kuldpruuniks ning ääred tõmbuvad kaardu.

Sega Merevaik vahukoorega ja vahusta, kuni segu on õhuline. Soovi korral maitsesta veidi soola või sojaga. Sega hulka röstsibul (meie kasutasime Santa Maria veskiga röstküüslaaugu-sibulamaitseainet).

Kui soovid võileiba kaunistada krõbeda poolsuitsuvorstiga, toimi järgmiselt: aseta õhukesed poolsuitsuvorsti viilud majapidamispaberiga kaetud taldrikule üksteise kõrvale.

Kuumuta neid mikrolaineahjus, kuni nad hakkavad särisema ja muutuvad krõbedaks. Meil võttis 400 vati juures 40-60 sekundit väikeste viiludega. Ära lase neil liiga kõrbedaks muutuda.

Määri Merevaigu-vahukoore segu krõbesaiale ja kaunista pealt krõbeda poolsuitsuvorsti viilu ning pooliku kirsstomatiga. Röstsaia krõbedaid ääri paku lauale koos ülejäänud juustu-kreemi seguga.

Mahedalt suitsune suutäis päiksekuiva tomati ja basiilikumajoneesiga
Maido Maiste, Saku

Basiilikumajonees, 1 peotäis värskeid basiilikulehti, 2 munakollast, 1 tl sinepit, 1 tl laimimahla, soola, suhkrut, viil ciabattat, suitsuseakeelt, 1 spl suvikõrvitsakuubikuid, 2-3 päikesekuivatatud tomatit õlis, õli, 1 küüslauguküüs, mõni laast parmesani, musta pipart.

Majoneesi tegemiseks võta üks keskmiselt väike nõu, viska sinna peotäis värskeid basiilikulehti ja purusta saumikseriga, lisa munarebud ning lase mõnusalt vahtu.

Maitseks pane näpuotsaga soola, suhkurt, sinepit ja laimimahla. Vahustatud segule lisa ühtlase joana õli, samal ajal kogu aeg vispeldades. Selleks sobib ideaalselt saumikseri vispliots, selle puudumisel aga köögikombain või vana hea tugev käsi ja lihtne vispel.

Pane koorimata küüslauk fooliumisse ja lase sel ahjus 20 minutit küpseda. Püreesta päiksekuivatatud tomatid, lisa pisut sedasama õli, milles nad on, et tekiks pasta.

Lõika ciabattaviilult kõvad ääred, nii et jääks alles ainult pehme keskmine osa, ja rösti kuldpruuniks. Määri ahjus pehmeks küpsenud küüslauk ühtlase kihina ciabattaviilule, säti peale suitsuseakeele lõigud, sinna otsa päiksekuivatatud tomatipasta.

Lisa lahtise käega basiilikumajonees ja pannil röstitud suvikõrvitsakuubikud. Kõige lõpuks paar laastu head parmesani, värskelt jahvatatud musta pipart ja väike basiilikuleht.

Külmsuitsulõhe-kreveti võileivapüramiid
Evelin Org, Tallinn

1 suur pakk röstsaia, 1 suur pakk mitmeviljaröstsaia. Kreveti-hernetäidis: 1 väiksem pakk külmutatud herneid, 500 gr külmutatud krevette, 0,5 pakki creme bonjour naturaalset toorjuustu või tavalist Merevaiku 1 väike pakk, noaotsaga cayenne'i pipart ja kalamaitseainet.

Lõhetäidis: 200 grammi külmsuitsulõhet, 0,5 pk murulaugu toorjuustu (creme bonjour), 2 spl 20%list hapukoort, veidike purustatud musta pipart. Kaunistuseks 1 pakk creme bonjour naturaalset toorjuustu või tavalist Merevaiku 200 gr pakk, 4 spl majoneesi, külmsuitsulõhe viile, krevette, sidrunit, tomatit, peeneks hakitud tilli ja murulauku.

Lõika ümara vormi või joogiklaasiga röstsaiadest kettad. Sulata külmutatud herned ja püreeri saumikseriga, lisa peeneks hakitud krevetid, toorjuust ja maitseained.

Lõika külmsuitsulõhe väikesteks tükkideks ja sega toorjuustu, hapukoore ning pipraga. Määri tumedale saiaviilule herne-krevetitäidist, heledale lõhetäidist ja aseta need üksteise peale. Määri ümberringi toorjuustu ja majoneesi seguga ning tupsuta rulle maitserohelisega, nii et kattuksid kõik ääred. Korda seda kõikide rullidega.

Lao alusele ringikujuliselt esimene kiht, siis järgmine kiht, nii et hakkaks välja kujunema püramiid. Kaunista oma maitse ja äranägemise järgi. Lase külmikus maitsestuda vähemalt 8 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles