Austraalia võitleb kaamelinuhtlusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias on kaamelitest saanud nuhtlus
Austraalias on kaamelitest saanud nuhtlus Foto: AP / Scanpix

Austraaliat ei seostata tavaliselt kaamelitega, kuid sellel mandril elab suurim hulk metsikuid kaameleid.

Üksküür kaamelid toodi Austraaliasse 19. sajandi keskpaigas ja neid kasutati mandri avastamise retkedel, kirjutab National Geographic.

Pärast autode kasutusele võtmist loobuti kaamelitest. Uus keskkond sobis neile ning nad hakkasid kiiresti paljunema. Nüüdseks küünib nende arvukus miljoni isendini ning neist on saanud nuhtlus.

Kaamelikarjad elavad Lääne-Austraaliast Queenslandini.

Austraalia kõrbeuuringute keskuse esindaja Jan Ferguson sõnas, et kaamelite karjad on keskkonnale ja infrastruktuurile märgatavat kahju tekitanud.

Infrastruktuuri kahjud ulatuvad aastas 14 miljoni Austraalia dollarini.

Fergusoni kinnitusel on kaamelid oma toitumise suhtes üsna nõudlikud, eelistades igasuguseid värskeid võrseid tavalisele rohule.

«Kui kaamelite arvukust ei piirata, võivad need loomad ökosüsteemi tasakaalust välja viia. Selle tulemuseks võib olla katastroof,» lisas uurija.

Loomakasvatajate sõnul peab nende kari karjamaadelt üle liikuvate kaamelikarjadega toidu eest võitlema.

«Ainuüksi Lõuna-Austraalias on 200 000 metsikut kaamelit. Kümne aastaga nende loomade arv kahekordistub. See on keskkonnale ränk koorem,» selgitas Lõuna-Austraalia keskkonnaminister Jay Weatherill.

Plaanide kohaselt kavatsetakse kaamelite arvukust vähendada kahe kolmandiku võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles