Tervishoiumuuseumis näeb vaegnägijate elu

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Tervishoiumuuseumis avati näitus "Nägemata nähtud maailm".
Eesti Tervishoiumuuseumis avati näitus "Nägemata nähtud maailm". Foto: Tervishoiumuuseum

Tallinnas asuvas Eesti tervishoiumuuseumis avati näitus "Nägemata nähtud maailm", mis kajastab vaegnägijate elu, tööd ja õpinguid.


Margus Jurkatam tervishoiumuuseumist märkis, et muuseum peab oluliseks oma tegevuste kaudu pöörata tähelepanu erivajadustega inimeste igapäevastele toimingutele.

"2004. aastal likvideeriti Tartus Aldo Kalsi eestvedamisel tegutsenud isetegevuslik Eesti pimedate muuseum, mille kogud usaldati tervishoiumuuseumi hoolde," rääkis Jurkatam. "Suur hulk huvipakkuvaid, vaegnägijate elu ja tööd meenutavaid eksponaate on senini vaba ekspositsioonipinna puudumise tõttu publiku silmade eest varjule jäänud. Käesoleval näitusel saab näha nii ajaloolisi pimedate muuseumi kogusse kuulunud esemeid kui tänapäevaseid vaegnägijate igapäevases õppe-, töö- ja elukorralduses asendamatuid abivahendeid."

Näituse korraldamise üks eesmärk on Jurkatami teatel pakkuda nägijatele vahetut võimalust tajuda meie ümber elavate nägemispuudega inimeste maailma ja neid seeläbi paremini mõista.

Külastajad saavad läbida pimetunnelit, jälgida olmeelu läbi nägemispuudega inimese silmade, katsetada harjumuspäraseid tegevusi nägemismeelt kasutamata.
Spetsiaalsetes kunstitundides saab proovida joonistamist, kasutades selleks pimedatele mõeldud joonistustarbeid.

Näituse ajal näeb tööpäevadel kohapeal harjategemist. Samuti saab kaasa osta pimedate töökeskuses Hariner valmistatud tooteid.

Näituse tegemisel olid abiks Eesti pimedate liit, Eesti pimedate raamatukogu, Tartu Emajõe kool, MTÜ Jumalalaegas, pimedate töökeskus Hariner.

Näitus jääb avatuks uue aasta 30. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles