Akordionimuusika festivalil osaleb mitusada muusikut

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henno Sepp.
Henno Sepp. Foto: Ants Liigus

XXVII Pärnu akordionimuusika festival toimub 28.-31. oktoobril, kokku võtab sündmusest osa ligi 250 esinejat, kellest üle 100 muusiku on väliskülalised Lätist, Leedust ja Soomest.


Festivali eesmärk on tutvustada Eesti ja välismaa akordioniansambleid ning -orkestreid ja luua neile esinemisvõimalusi. 2005. aastast korraldab Pärnu akordionimuusika festivali Accordion Music Group MTÜ.



Neljapäevast laupäevani toimub linnas ja lähiümbruses palju kontserte ja muidki esinemisi. Avakontserdil neljapäeval kell 20 Eliisabeti kirikus astub üles rahvusvaheline akordioniorkester AMG, kus mängivad nelja riigi muusikakoolide õpilased-õpetajad. Orkestrit juhtavad Eesti, Läti, Leedu ja Soome dirigendid.



Sel aastal esines esimest korda Soomes Sata-Häme Soi festivalil Eesti-Leedu ühisorkester, mis on samuti alguse saanud Pärnu festivalidest. Rahvusvaheliste sidemete arendamisel on olnud tähtis koht juba ligi kaheksa aastat tegutsenud üleriigilisel orkestril Tremolo ning selle kauaaegsel dirigendil ja praegusel audirigendil Venda Tammanil.



Reede on festivali konkursipäev. Pärnu Vanalinna põhikoolis võistlevad A-grupis kahe- kuni kuueliikmelised ansamblid (I - muusikakoolide noorem aste, II - muusikakoolide vanem aste, III - kesk- ja kõrgaste, IV - täiskasvanud). B-grupis konkureerivad omavahel seitsme ja enama liikmega orkestrid.



Korraldajate sõnutsi pole konkurss väga rangete reeglite ega ülitäpse punktiarvestusega, pigem on tegemist mõnusa kontserdiga, kus iga kuulaja leiab endale meeldiva esineja ning iga esineja tänuliku kuulaja.



Laupäeval on sanatooriumis Tervis XXVII lõõtsa- ja akordionimängijate kokkutulek, mis on kõige pikema traditsiooniga ja kirevaim festivalipäev. Esinevad Eesti ja külaliskollektiivid, müüakse-ostetakse instrumente ja noote. Kõigile soovijatele pakutakse vaba lava ja kava.



MTÜ Accordion Music Groupi esimehe Valdo Värgi sõnutsi on kunagisest lõõtsa- ja akordionimängijate kokkutulekust 1982. aastal kasvanud mitmepäevane festival, mis annab emotsionaalse laengu ja pakub mõnusat mängukohta paljudele pillimeestele ning publikule.



 "Meie üks eesmärke on algusest peale olnud kujundada Pärnust rahvusvaheliselt tuntud akordionilinn ja heameel on tõdeda, et festival on muutunud eriti lähiriikide seas väga populaarseks," kinnitas Värk. "Muusikute koguarv ületab juba 200 ja tuleb tõsiselt mõelda, kuidas korraldada festivali järgnevatel aastatel, sest see formaat ei võimalda enam arengut. Oleme pidanud ära ütlema mitmele konkursil osaleda soovijale, kuna võistluseks on planeeritud vaid üks päev."



Festivalipiletid on müügil pool tundi enne kontserdi algust kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles