Kontserdimajas kõlab ainus juutide reekviem

, Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kontserdimaja.
Pärnu kontserdimaja. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Hingedepäeva eel reedel, 30. oktoobril kell 19 kuuleb Pärnu kontserdimajas ainsat juutide reekviemi.


Eric Zeisli heebreakeelne "Requiem Ebraico" kõlab Eestis esimest korda, esitajateks Pärnu linnaorkester, kammerkoor Voes Musicales ja solistid Nadia Kuem (sopran, rahvusooper Estonia), Helen Lokuta (metsosopran, rahvusooper Estonia), Taavi Tampuu (bariton). Dirigeerivad Jüri Alperten ja Endrik Üksvärav. Kontsert toimub koostöös Tallinna filharmooniaga.



Zeisl on Austriast pärit juudi helilooja, kelle elu ja looming sattusid ajaloo hammasrataste vahele. Austriast põgenes ta Teise maailmasõja ajal Hollywoodi, kirjutas filmimuusikat, laule, ooperi ja reekviemi.



"Juutidel on ajaloos vähe olnud põhjust pidutseda ja palju olnud põhjust leinata. Neil on reekviemi vaja. Juutidel polnud siiani oma reekviemi - olgu see nüüd tehtud," ütles Zeisl ise.



Reekviemi esiettekanne oli aprillis 1945 USAs Los Angeleses 2000 kuulajale. Märkimisväärne on tekstivalik: 92. psalm "Jumala helduse ülistus". Ülistuse ja lohutusega leina vastu - niisugune on Zeisli põhimõte ja juutide traditsioongi, sest pea igal sabatil kõlas 92. psalm. Selles on kiitust ja tulevikulootust. Usku, et "ülekohtu tegijad pillutakse laiali" ja kurjad saavad oma palga.



Kontserdil kõlab samuti Arvo Pärdi vaimulik teos "Tribute to Ceasar", mis on kirjutatud Matteuse evangeeliumi tekstidele Rootsi Karlstadi piiskopkonna juubeliks 1997. aastal.



Kontsert on tasuta, kuid kuulajatel palutakse kassast välja võtta vabapääsmed. Sama kava esitatakse 1. novembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus, annetused lähevad Jaani kiriku orelifondi toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles