Austraalia menubändi süüdistatakse plagiaadis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Men at Work «Down Under»
Men at Work «Down Under» Foto: flickr.com

Austraalias alanud kohtuprotsessil süüdistatakse 1980ndate rokkbändi Men at Work plagiaadis. Süüdistuse kohaselt pärineb nende 1981. aasta menuhitis «Down Under» kasutatud flöödimeloodia 1930ndate lastelaulust.


Austraalia mitteametlikuks hümniks peetav laul on ingliskeelsetes maades äärmiselt populaarne karaoke- ja pubilaul. Muusikaettevõtte Larrikin sõnul varastas bänd flöödimeloodia nende omanduses olevast lastelaulust «Kuukabarra istub vana kummipuu otsas», vahendas AFP.

««Down Under» tähistab sõbralikult ja kommenteerib vaimukalt Austraalia kultuuriikoone,» ütles Larrikini advokaat Richard Lancaster, kelle sõnul pole juhus, et viited Austraalia kultusobjektidele ei piirdunud laulusõnadega, vaid kasutati ka muusikas.

Men At Worki advokaat David Catterns ütles, et laulu noodid, helistik ja harmoonia erinevad lastelaulust ja küsis, et kui tegemist on plagiaadiga, siis miks märkas Larrikin seda alles nüüd.

Kui kohus Larrikini süüdistuse tõestatuks tunnistab, on firmal õigus saada sadu tuhandeid dollareid saamata autoritasu eest ning nõuda valuraha autoriõiguse rikkumise eest nii Men at Workilt kui ka plaadifirmadelt Sony BMG ja EMI.

Kuula laule siit ja sealt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles