Ameeriklased plaanivad uuesti Titanicule sukelduda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanic oma esimest ja viimast teekonda  Southamptonist alustamas
Titanic oma esimest ja viimast teekonda Southamptonist alustamas Foto: AFP / Scanpix

USA merepäästefirma plaanib järgmisel aastal teha sukeldumisi maailma ühe kuulsaima laeva Titanicu vrakile.

Viimati käidi sellel viis aastat tagasi, kirjutab Helsingin Sanomat.

RMS Titanic nime kandev firma tahab kohtu kaudu saada õiguse kõik aluselt leitavad asjad endale jätta. Sellele firmale on antud juba eelisõigus vrakki uurida, kuid ta ei ole vraki ega seal asuvate asjade omanik.

Kohtu nägemus on, et Titanicult pinnale toodav peaks olema ühes kohas ja avalikkusel peaks olema võimalik esemetega tutvuda.

Kohtu kinnitusel on Titanicu vrakk rahvusvaheline omand, mida tuleb kaitsta kehtivatele seadustele tuginedes.

Sellel nädalal toimuval kohtuistungil arutatakse Titanicu kaitsmist mitmest aspektist.

Tuhandeid Titanicult pärit esemeid on pandud oksjonitele. Need on pinnale toonud ebaseaduslikult sinna sukeldumisi teinud isikud.

RMS Titanic on vraki juures käinud kuuel korral. Firma valduses on üle 6000 eseme, millest tehtud näitus on saadud näha erinevates paikades. Selle firma valduses olevate esemete väärtust hinnatakse 110 miljonile dollarile (1,1 miljardit krooni).

Titanicu asukoha tegi 1985. aastal kindlaks allveeuurija Robert Ballard.

Lisaks asjaderöövijatele on Titanicule ohuks ka turistid. Laevavrakile pääseb miniallveelaevaga ning seal on isegi abiellutud.

Oma ajastu suurim reisilaev Titanic sõitis 14. aprillil 1912. aastal kell 23.40 laeva aja järgi vastu jäämäge. Laev vajus Atlandi ookeani voogudesse 15. aprillil kell 02.20. 

Koos laevaga hukkus üle 1500 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles