Tundmatu ähvardab Facebookis Soome parlamenti enesetapurünnakuga

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlament
Soome parlament Foto: AFP / Scanpix

Suhtlusportaali Facebook ilmus konto, mille omanik ähvardab juhul, kui talle piisavalt palju kaasamõtlejaid sigineb, Soome parlamendis enesetapupommi lõhata.


Kontoomanik teatab: «Jos tämä sivu saa 10000 fania, räjäytän itseni eduskuntasalissa» (kui see lehekülg saab 10 000 fänni, lasen ennast parlamendisaalis õhku), kirjutab Iltasanomat. Ähvardusele veenvuse lisamiseks on leheküljel pommivööga mehe ja parlamendihoone pilt.

Nii Helsingi politsei kui parlamendi turvateenistus suhtuvad ähvardusse täie tõsidusega.

«Hakkasime kohe probleemiga tegelema,» rääkis parlamendi turvapealik Pekka Kataja. «Varem pole parlamendile selliseid ähvardusi tehtud.»

Hiljem rääkis Kataja, et parlamendihoones pole ikkagi erilisi turvameetmeid võetud. «Tundub, et tegemist on siiski halva naljaga,» sõnas turvapealik. «Hoiame situatsioonil silma peal, sest selliseid ähvardusi tasub tõsiselt võtta.»

Sel nädalal parlamendis istungeid ei toimu.

Helingi politsei ülemkomissar Kari Tolvanen rääkis, et politsei uurib kõnealuse Facebooki lehekülje pilte ja tekste.

«Igasuguste kooliähvarduste tõttu tehtud uurimised on näidanud, et enamasti on tegemist naljatamise katsetega,» seletas Tolvanen.

Soome ametiisikutel ega soomlastel üldse ei ole mingit lihtsat võimalust Ameerika portaali Facebook sisu mõjutamiseks. Facebook on varem eemaldanud identiteedivargusega seotud kontosid. Keskkriminaalpolitsei komissar Jussi Hyysalo sõnas, et parlamendi-juhtumiga seoses võib konto sulgemine olla keerulisem. Selliseid palveid võidakse Ühendriikides tõlgitseda sõnavabaduse piiramisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles