Uuel nädalal võib lörtsi tulla

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval läheb ajateenijate tee tagasi pataljonidesse läbi lörtsi ja lume.
Pühapäeval läheb ajateenijate tee tagasi pataljonidesse läbi lörtsi ja lume. Foto: Peeter Langovits

Kui puudelt lehed enne marti (10. november) alles pudenemas, olevat pikka ja valju talve oodata. Eks näe.

Et enne marti Siim (20. oktoober) vete peale sildu ehitada püüab - loikudele tekib jääd - ja vahele lundki viskab, on sügise tavapärane tegemine.

Esimene lumi on maas olnud ja sulanud. Hanede-luikede ränne kestab, neid põldudelgi puhkepäevi pidamas nähtud.

Seega tavaline sügis, veidi jahedam, võrreldes eelmiste aastatega.

Ilmad püsivad edaspidigi muutlikud madalalt pilves taeva ja udulaamadega põldude kohal - tüüpiliselt Vana-Eesti hingede ajale.

Põhjala külmad õhud taanduvad aeg-ajalt Atlandi soojemate madalrõhkkondade ägeduse ees. Läänemere maadele toob see vahetus tugevat tuult, vihma- ja lörtsisadusid. Ülekaalus on ida-kirdetuuled, mis võivad tähendada külma talve.

Algab täiskuu aeg, seega võib loota väheke kuivemat ilma nädalavahetusel ja uue nädala algul.

Järgmine nädal toob kaasa kaks magnettormi päeva ja võimaliku jahenemise nädala lõpupäevil. Päevasooja tuleb sisemaal 5-8 kraadi ringis, rannikul ja saartel on tunduvalt soojem, aga see-eest tuulisem.

Sajuhood käivad üle Eesti, kord siit, kord sealt, kohati viskab vihma vahele lörtsi. Sellepärast soovitus teedel liiklejatele: hoidke silmad lahti ja ärge kiirustage, sest õhtust hommikuni võib tekkida selgema taeva korral teedele musta jääd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles