Eurolaulu Raadio

7 suurepärast salendavat teed

Tass teed annab sooja ja pitsitab pihagi peenemaks.

FOTO: Caro / Scanpix

Teejoomine aitab kaalus edukalt alla võtta, sest tee sisaldab vähe kaloreid ja on täiesti rasvavaba. Samas ergutab soe jook ainevahetust ja - uskuge või mitte - täidab ka kõhtu.


Saksa ajakiri Bild der Frau toob välja seitse kõige tõhusamat teejooki, mis rasva põletada aitavad.

Ananassi-agaavi tee

Roheline tee ergutab keha üleliigseid rasvarakke põletama. Ananass tugevdab efekti tänu selles puuviljas leiduvale ensüümile bromeliinile.

Valmistamine: tükelda kuivatatud ananassiviil, lisa kuhjaga teelusikatäis rohelist teed ja 250 ml keevat vett, lase tõmmata ja kurna läbi sõela. Lisa teele ka tükeldatud värsket ananassi ning teelusikatäis agaavimahla.


Nõgese- ja kaselehetee

Kõrvenõges ja kaselehed sisaldavad kaaliumi ning räni- ja aminohappeid, mis on kasulikud ainevahetusele. Lisades veel ka kadakat, aitab see organismi puhastada.

Valmistamine: võta 1 tl kuivatatud nõgeselehti, 1 tl kuivatatud kaselehti, 1/2 tl kuivatatud kadakamarju ning kalla peale 250 ml keevat vett. Lase kaheksa minutit tõmmata ja kurna läbi sõela. Lisa peeneteks ribadeks lõigatud sidrunikoort ja teelusikatäis mett.


Kibuvitsa-tšilli tee

Juba keskaegsetes kloostrites kasutati kibuvitsamarju loodusliku näljapeletajana. Tšillipipar omalt poolt aga ergutab rasvapõletusprotsessi.

Valmistamine: pane potti 1 tl kuivatatud kibuvitsamarju, 1 tl rooibosi teed, peeneks hakitud punast tšillikauna, 250 ml vett ja aja keema. Lase teel viis minutit tõmmata, kurna läbi sõela ning magusa maitse jaoks lisa näiteks 1 tl õunamehu.


Kardemonitee

Kardemon ergutab vereringet, hormonaalset tasakaalu ja ainevahetust. Piparmünt rahustab nurisevat kõhtu ja mõjub seedimisele hästi.

Valmistamine: purusta uhmris 1 tl rohelisi kardemoniseemneid, lisa 250 ml vett ja tõsta keema. Lisa juurde värsket piparmünti ja tükike laimikoort. Lase viis minutit tõmmata ja lisa teelusikatäis mett.


Mate-kassinaeri tee

Kassinaeri- ja roosilehed vähendavad söögiisu ja ergutavad rasvade ainevahetust. Mate on ehtne ärataja, sest sisaldab rohkelt vitamiine (A, B1, B2 ja C) ja mineraalaineid. Magusaisu saab vaigistada vanilli ja meega.

Valmistamine: võta 1 tl mate-teelehti, 1 tl kuivatatud kassinaeri õisi ja 1/2 tl kuivatatud roosilehti ning tõsta 250 ml veega keema. Lase kümme minutit tõmmata, kraabi juurde vanillikauna ning kurna. Võid lisada veel vanillipulbrit ja teelusikatäie mett.


Melissi-kaneeli tee

Kaneel ergutab ainevahetust ja rasvapõletust, mahendab näljatunnet ja lõdvestab stressis meeli. Meliss rahustab kõhtu ning aitab ka migreeni korral.

Valmistamine: võta 1/2 väikesest kaneelikoorest ja aja 250 ml veega keema. Lisa tükike apelsinikoort, 1 tl palmisuhkrut, 1/2 tl koriandriseemneid ning lase kolm minutit keeda. Kurna segu ja vala tassi, millesse on lisatud sidrunmelissi lehti.


Astelpaju-ingveri tee

Astelpaju sisaldab rohkelt C-vitamiini, mis kombineerituna ingveris leiduva eeterliku õliga paneb ainevahetuse eriti hoogsalt käima.

Valmistamine: haki tükike värsket ingverit ja natuke sidrunheina, lisa 2 tl kuivatatud astelpajumarju ning tõsta 250 ml veega keema. Lase tõmmata kaksteist minutit. Kalla tassi, kuhu oled lisanud koriandrilehti, ning maitsesta teelusikatäie palmisuhkruga.