Solarises näeb inimest seestpoolt

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus "Bodies Revealed" jõuab novembris Tallinnasse.
Näitus "Bodies Revealed" jõuab novembris Tallinnasse. Foto: promo

13. novembril avatakse Solarise keskuses ilmakuulus rändnäitus „Inimkeha saladused", mida on maailmas käinud uudistamas üle 28 miljoni vaataja.

Väljapanekul eksponeeritakse tõelisi inimkehasid, mida säilitamiseks on töödeldud uudsel, polümeerkonserveerimise meetodil.

Jutuks konserveerimise käigus surnukeha balsameeritakse ning organismis sisalduv vesi asendatakse vedela plastiga. Seejärel toimetatakse eksponaat vaakumkambrisse, kus plast tahkub, ja tulemuseks on molekulitasandini täpsed inimkeha näidised.

Erinevalt mudelitest, mille puhul inimkeha kunstniku silme läbi idealiseeritakse, kujutavad selle näituse eksponaadid keha ja selle osi nii, nagu nad tõepoolest on.

Ka avaneb „Inimkeha saladuste" külastajal ainulaadne võimalus näha oma silmaga, milline on inimese keha seestpoolt, tutvuda inimorganismi luustiku, lihaskonna, hingamissüsteemi ja veresoonkonnaga. Näitusel on eksponeeritud enam kui 200 üksikut organit ja kehaosa.
Inimkehast valmistatud eksponaatide näitus võimaldab vaatajatel näha seda, mis üldjuhul kuulub meditsiinitöötajate argipäeva.

Seega avab väljapanek tavainimestele võimaluse õppida oma keha paremini tundma, näha, miks on tarvis tervise eest hoolt kanda. Näitusega juhitakse tähelepanu tõsistele terviseprobleemidele, sealhulgas ülekaalulisusele, rinna- ja käärsoolevähile, maksatsirroosile, artriidile, osteoporoosile, kuid ka luumurdudele.

Samuti näidatakse kahjusid, mida põhjustab suitsetamine ja toiduga liialdamine. Terve kops kõrvuti suitsetaja kopsuga on kordades mõjusam kui ükski foto.

Soovi korral saab külastaja kasutada mugavat audiogiidi, mis kõneleb nii eesti kui vene keeles.

Ekspositsioonisaalis viibivad meditsiiniala spetsialistid, kes on valmis vastama tekkida võivatele küsimustele. Klassiekskursiooni korraldaval õpetajal on võimalus eelnevalt tutvuda spetsiaalselt pedagoogidele mõeldud eesti- ja venekeelsete näitust selgitavate materjalidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles