Online-intervjuu: küsi kõmulise Viimsi lesbipaari juristilt Reimo Metsalt

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimo Metsa arvates võiks partnerlusseadus laieneda ka heteropaaridele.
Reimo Metsa arvates võiks partnerlusseadus laieneda ka heteropaaridele. Foto: Liis Treimann

Hiljuti lahvatas tüli Viimsi vallas elava lesbipaari ja Viimsi vallavalitsuse vahel. Põhjuseks Viimsi valla resoluutne otsus jätta samasooliste mitmelapseline pere toetusest ilma. 

Antud teemal on nõus suu puhtaks rääkima nii kõmuline lesbipaar, kui ka neid esindav jurist Reimo Mets. 

Lühidalt teemast: 

Viimsis kehtis seni määrus, mis ütles, et kolme ja enama lapsega pered saavad taotleda tasuta lasteaia- ja koolitoitu ning ühistransporditeenust.

Viimsis elav lesbipaar esitas selle saamiseks vallale avalduse. Kuigi sama katuse all elava kahe lapse ema oli üks ja ühe lapse ema teine naine, tundus asi paljulubav, sest vallas elab teisigi vabaabielus inimesi, kes toetust said.

Avalduse vastu võtnud Viimsi sotsiaalnõunik konsulteeris juristiga ning mõne aja pärast sai lesbipaar teada, et nemad perekonna mõiste alla ei mahu ning nad jäävad toetusest ilma.

Sejärel kutsus vald kokku volikogu ja muutis kiirelt määruse, mille alusel toetusi määratakse. Muudeti perekonnaliikme mõiste ning selgitusse lisati, et see kaitseb paremini pereväärtusi. Jurist Reimo Metsa sõnul tähendab see põhimõtteliselt seda, et näiteks vanaema-vanaisa polegi Viimsi vallas enam pereliikmed.

«See on omavalitsuse otsustada, kellele ta maksab ja kellele mitte,» selgitas Viimsi vallavanem Haldo Oravas kummalist otsust. 

Lesbipaar kaebas Viimsi vallavalitsuse kohtusse ning Tallinna halduskohus otsustas, et  vald peab koos elavate naiste avalduse peretoetuse saamiseks uuesti läbi vaatama. Viimsi vald sellega ei lepi ning otsustas halduskohtus tehtud otsuse edasi kaevata.

Lesbipaari esindava juristi Reimo Metsa sõnul on tegu räige diskrimineerimisega, mida üks normaalne õigusriik endale lubada ei tohiks.

Elu24.ee lugeja, kui Sul on tekkinud antud teemal küsimusi kõmulisele lesbipaarile ja neid esindavale juristile, siis jäta need palun meie kommentaariumisse. Reimo Mets vastab neile meeleldi neljapäeval, 22. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles