Raekojas helisevad Põhjamaa pärlid

, Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu raekoda.
Pärnu raekoda. Foto: Henn Soodla

Homme, 22. oktoobril kell 19 esineb Pärnu raekojas Pärnu linnaorkestri keelpillikoosseis.


Kontserdil "Pärleid Põhjamaadest" kõlab Griegi, Svendseni, Sibeliuse ja Rautavaara looming, solist on viiuldaja Mari-Liis Urb, kontsertmeister Kristel Eeroja-Põldoja.



Norra rahvusliku ärkamisaja laulik Edvard Hagerup Grieg oli esimene Põhjamaade helilooja, kes suutis tõsta oma maa muusika Euroopa klassikalise kunsti tasemele. Tema looming avas maailmale norra rahvamuusika kordumatu ilu. Grieg oli esimesi Euroopa heliloojaid, kelle loomingus hakkasid ilmnema jooned, mis sajandivahetusel said tüüpiliseks uuele suunale - impressionismile.



Norra päritolu Johan Svendsen alustas karjääri viiulimängijana, kuid hiljem pühendus rohkem heliloomingule ja dirigeerimisele, tegutsedes Taani kuningliku ooperi dirigendina.



Soome muusika suurkujul Jean Sibeliusel on olnud tähtis roll soome rahvusliku identiteedi kujundamisel. Tema teostest on enim tuntud 1889. aastal valminud ja Soome iseseisvumise sümboliks kujunenud sümfooniline poeem "Finlandia" ja "Kurb valss".



Sibeliuse geniaalsed tööd on orkestrimuusika ja sümfooniad, mis tihti sisaldavad soome mütoloogiat ja muid rahvuslikke teemasid.



Suurim elav soome helilooja - see tiitel kuulub Einojuhani Rautavaarale niisama kindlalt kui suurima eesti helilooja nimetus Arvo Pärdile. Tänu Sibeliuse stipendiumile Ameerikasse õppima minekuks avanes Rautavaaral võimalus endale nime teha ja ideid ammutada sealsetelt nüüdismuusika loojatelt. Tema hilisem stiil kombineerib modernismi müstilise romantismiga, tihtipeale inspireerituna metafüüsikast ja religioossetest teemadest: inglitest, keerubitest, sarvilistest.



Noor viiulisolist Mari-Liis Urb õpib Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis, õpetajaks Kristel Eeroja-Põldoja.



Kontsertmeister Kristel Eeroja-Põldoja on õppinud kunagises Tallinna riiklikus konservatooriumis professor Jüri Gerretzi juures, töötanud Tallinna muusikakeskkoolis viiuliõpetaja ning Tallinna kammerorkestris kontsertmeistrina. Pikka aega töötas ta Pärnu linnaorkestri esimene viiuli ehk kontsertmeistrina (1997-2007). 1998. aastast on ta Vanemuise sümfooniaorkestri kontsertmeister ja Elleri-nimelise muusikakooli viiuliõpetaja.



Pärnu linnaorkestri täiskoosseisu kuuleb taas 30. oktoobril Pärnu kontserdimajas ja 1. novembril Tallinnas Jaani kirikus. Koostöös Tallinna filharmooniaga tuuakse kuulajateni ainus juutide reekviem, Austriast pärit juudi helilooja Eric Zeisli "Heebrea reekviem".



Solistid on Nadia Kurem, Helen Lokuta, Taavi Tampuu, kaastegev Voces Musicales, dirigendid Jüri Alperten ja Endrik Üksvärav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles