Rohkem kui 400 miljonit hiinlast ei oska riigikeelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui 400 miljonit hiinlast ei oska riigikeelt
Rohkem kui 400 miljonit hiinlast ei oska riigikeelt Foto: SCANPIX

Hiina meedia andmetel ei oska rohkem kui 400 miljonit hiinlast riigikeelt, mandariini hiina keelt.

Lisaks on veel suur hulk Hiina kodanikke, kes riigikeelt halvasti oskavad, edastab Reuters.

Hiinas võimul olev Kommunistlik Partei on aastakümneid püüdnud juurutada mandariini keelt. Hiinas on  käibel sadu kohalikke dialekte ja vähemuskeeli, mis on suurele hulgale inimestele emakeeleks.

Hiina maapiirkondades on hariduse tase üsna vilets ning koolidesse ja haridusse investeeritakse vähe.

Hiina võimude sõnul ei pruugi nad kunagi saavutada seda, et kõik hiinlased mandariini keelt räägiksid. Hiinas kannab ühine keel nime putonghua ehk tavakeel.

Hiina haridusministeeriumi esindaja Xu Mei sõnas, et umbes 70 protsenti Hiina elanikest saab aru ja suudab rääkida mandariini keelt, samas suur osa neist viletsal tasemel. Ülejäänud 30 protsenti ehk üle 400 miljoni inimese ei oska seda keelt.

«Riik vajab suuremat investeeringut mandariini keele õpetamisse. Sellele aastal propageerime riigikeelt kaugetes maapiirkondades ja vähemustega asustatud aladel,» sõnas Xu.

Samas on teada juhtumeid, kus mandariini keele peale sundimine on toonud kaasa vägivaldseid proteste.

Üks neist piirkondadest on Tiibet, mis on Hiina võimu all. Seal toimus 2010. aastal väljaastumine, kuna koolides peab rääkima vaid hiina keelt.

Hiina keel on hiina-tiibeti keelkonda kuuluv keel, mida kõneleb umbes 1,2 miljardit inimest peamiselt Hiina Rahvavabariigis, Taiwanil, Singapuris, Malaisias, Indoneesias ja mujal.

Kõnelejate arvu poolest on see maailma levinuim keel.

Hiina keele all mõistetakse enamasti ametlikku keelt, mida Hiina Rahvavabariigis nimetatakse putonghua.

Hiina keelel on rida murdeid, mida saab jagada põhjahiina murderühmaks (mandariini keel) ja lõunahiina murderühmadeks. Kõige suurema kõnelejate arvuga, umbes 850 miljonit on põhjahiina murderühm, millel põhineb ka putonghua.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles