Paul Kondase püsinäitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase keskus
Kondase keskus Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kondase keskuse püsiekspositsioonis on Paul Kondase maalid. Kondase keskus asub Viljandi kesklinnas Pikk tänav 8. Keskus on avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10-17.


Paul Kondas sündis 1900. aastal Uue-Põltsamaa vallas Pauastveres (nüüd Uue-Põltsamaa) põllumehe pojana.

Ta õppis 1921-23 Tartu Ülikoolis õigusteadust ja kaubandust. 1924. aastal omandas ta Valgas pedagoogikutse ning alates 1925. aastast asus tööle Suure-Jaani 6-klassilisse algkooli õpetaja, hiljem koolijuhina. Saksa okupatsiooni ajal tuli Paul Kondas elama Viljandisse. Ta pidas Viljandi koolides ja Raudna koolis kuni 1961. aastani pedagoogiametit. Paul Kondase endised õpilased mäletavad teda kui aktiivset ja mitmekülgset õpetajat, kes õhutas õpilasi mängima näitemängudes, tegelema spordiga ja osalema kooli orkestris. Tulenevalt koolilava praktilisest vajadusest, töötas ta välja isegi oma teatriteooria.

Kondas uskus kunsti head tegevasse ja inimese elu muutvasse jõudu. See seletab tema eluaegset pühendumist kaunitele kunstidele (maalimisele, muusikale, kirjandusele, teatrile ja skulptuurile). Ta kirjutas luuletusi ja näitemänge, oskas vajalikul määral erinevaid muusikainstrumente mängida ja tegeles fotograafiaga. Kõigele lisaks oli ta ka kirglik kala- ja jahimees.

Kondase mitte eriti arvukas naivistlik looming sündis enamasti pensionieas 1950. aastate keskpaigast kuni 1980. aastate alguseni. Kondase eluajal ei toimunud Viljandis ühtki tema isiknäitust, esmakordselt sai tema loominguga tutvuda 1983. aastal Tartu Kunstimuuseumi korraldatud näitusel "Väljaspool suurt kunsti".

1979. aastal valmis Mark Soosaare dokumentaalfilm „Pühapäevamaalijad", millest üks lõik on pühendatud Paul Kondasele. Rahvusvahelises naivismi biograafilises entsüklopeedias (World Encyclopaedia of Naive Art, 1984) on eestlastest esindatud Paul Kondas, Jaan Oad ja Georg Vidrik.

Paul Kondas suri 1985. aastal Viljandis. 1986. aastal ostis Viljandi muuseum 26 Paul Kondase maali (nende hulgas 6 kahepoolset) ning alates 2003. aasta aprillist on suurem osa neist Kondase Keskusesse deponeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles