Dub Fx loob muusikat tänavatel

, õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dub FX kontsert Pärnu kontserdimajas.
Dub FX kontsert Pärnu kontserdimajas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nädalavahetusel Pärnut külastanud

beatbox

'i artist Dub Fx on mees, keda inspireerib teiste artistide looming ja kes eelistab tänavaid kontserdilavadele.


Reedel nii kontserdimajas kui Beach Clubis üles astunud Benjamin Standford, esinejanimega Dub Fx jäi Pärnus esinemisega enda sõnul rahule, nautides nii kontserti kui õhtust klubiüritust.

„On mõni laul, mida ma iial klubides ei esita, sest need ei läheks lihtsalt rahvale peale, aga kontserdimajas sain rahvale esitada lugusid, mis on aeglased ja intiimsed," rääkis Standford. „Teen klubides palju vabastiili ja Beach Clubis sain enamiku oma lugudest vabastiilis esitada. Kontserdimaja ja Beach Club olid minu jaoks head eri põhjustel."

Nautis Pärnu publikut

Pärnu publikut kiitis muusik taevani. „Beach Clubis oli palju rahvast, inimesed tegid palju häält ja seal oli tunda tugevat energialainet, mida ma nii väga esinemise juures armastan," lausus ta. „See oli suurepärane, sest näiteks Inglismaal ja Austraalias ei saa ma publikult sellist reaktsiooni. Inglismaal rahvas lihtsalt naudib, aga Austraalias vaadatakse mind vahel kui imelikku."

Pärnus menukaks osutunud laulja lubab järgmisel suvel Eestise tagasi tulla. „Meil pole veel kindlad plaanid paigas, aga kavatseme järgmisel suvel uue tuuri teha ja siis tuleme kindlasti Pärnussegi," kinnitas ta.

Laulja rääkis, et üks ilusamaid asju muusika juures on see, et ta saab seda iga kord ise moodi teha.

„Suudan teha hullumeelseid remikse, mis on meloodialt täiesti erinevad sellest, mis mu albumil kõlab," ütles ta. „Tüdineksin, kui peaksin sama lugu iga kord ühtemoodi esitama."

Päevas vähemalt kümme esinemiskutset saav Standford esineb oma elukaaslase Flower Fairyga nii kontsedisaalides kui tänavatel.

„Tänavatel esinemine on lõõgastavam, sest saame tänaval teha, mida iganes tahame, ja sellest ei tüdine iial," rääkis artist. „Kontsertidel peame saama inimesed tantsima ja kaasa elama ning see on midagi muud. Kuigi laval esinemine on suurepärane, võib sellest tüdineda."

Lauljapaaril on mõnes riigis kindlad kohad tänavatel, kus inimestele esineda.

„Turistirohked kohad on parimad, kus esineda, aga need pole parimad kohad, kus elada," ütles ta. „Amsterdam näiteks on suurepärane koht, mida nautida ja kus teenib head raha, aga see on kallis linn ja seal on palju muud jama, mis käibki tegelikult selliste kohtadega kaasas."

Laulja lisas, et mõnes vaeses riigis või linnas näiteks teenib tänavatel esinedes ainult nii palju, et ära elada ja endale toitu osta, aga vaja on osta ka näiteks kütust, et üldse linnast linna liikuda. „Tegelikult oleneb see sellest, kui kõvasti tahame töötada," märkis ta.

Õppis beatbox'i tänavatel

Standfordi eristab teistest artistidest see, et kui enamik inimesi õpib või arendab end privaatselt koduseinte vahel või mõnes muusikakoolis, õppis Standford beatbox'i tänaval, möödakäijate silme ees.

„Siin pole tegelikult mingeid võlutrikke, veetsin lihtsalt tunde tänaval harjutades," meenutas ta. „Kui alustasin, polnud ma hea ei laulmises ega beatbox'is. Aga läksin tänavale ja harjutasin."

Laulja lisas, et kuigi enamasti kuulas teda tänaval palju rahvast, oli kordi, kui polnud kedagi, kellele esineda, aga läbi selle kogemuse õppis muusik tegema seda, mida ta praegu väga edukalt teeb.

„Kui harjutad laulu ja inimesed peatuvad, et sind vaadata ja sulle kaasa elada, siis tead, et see on hea, aga kui keegi sind ei märkagi, saad aru, et see on jama," ütles ta. „Nii ma õpingi, vaadates, mis inimestele meeldib ja mis mitte."

Uute meloodiate loomine on Standfordile endi sõnul nagu kunstnikule pildi joonistamine.

„Olen analüüsija, kuulan lugusid ja võtan sealt elemente, mis mulle meeldivad, ja kasutan neid enda loo jaoks," seletas ta. "Mu aju analüüsib kõike, mida näen või kuulen, ja ma ei saa seda peatada. Nii on ka muusikaga, sest olen oma peas kõikvõimalikud helide kombinatsioonid välja mõelnud ja seetõttu on minu jaoks meloodiat luua väga lihtne."

Kaks albumit välja andnud Strandfordi põhiline inspiratsiooniallikas ongi teiste artistide laulude kuulamine.

„Üritan kuulata emotsiooniga nii palju laule kui võimalik ja minu muusika on kombinatsioon lugudest, mida olen kuulanud," kinnitas ta. „Laul ei saa olla kunagi sada protsenti originaalne. Pead võtma teistest lugudest mingid elemendid ja need kokku panema."

Kiire elustiil

Muusikat jõuab laulja kuulata tänu pikkadele sõitudele ühest riigist teise. Mees tunnistab, et tema tuju on väga muutuv ja sellest on tingitud lood, mis tema automakis parasjagu kõlavad.

„Meil on reisidel palju muusikat, hiljuti oleme kuulanud palju biitleid, Maroon5 ja vanakooli muusikat," lisas ta.

Laulusõnade loomine on Standfordi jaoks omaette protsess.

„Kirjutan laulusõnu nagu räppi, aga siis lähen tänavale ja proovin mitmel viisil seda esitada," rääkis muusik. „Improviseerin niimoodi tänaval igal võimalikul moel, kuni leian selle, mis on tõeliselt hea. Improvistatsioon on minu jaoks laulusõnade loomisel kõige tähtsam."

Enne lauljakarjääri on Standford töötanud kohvikutes, restoranides ja plaadipoes.

„Kui mul oli kindla kellaajaga töökoht, käisin nädalavahetustel väljas pidutsemas," meenutas ta. „Nüüd töötan nädalavahetustel ja tööpäevad on minu jaoks rohkem puhkepäevad."

Kui laulja muusikaga ei tegele, on tema huvid näiteks tantsimine, frisbi, rula või lumelauaga sõitmine ja surfamine.

„Täiesti normaalsed asjad," märkis ta. „Meie elustiil on väga kiire, oleme alati esinemas, sest meie töö on meelelahutust pakkuda. Vabal ajal me lihtsalt lõõgastume, kuulame muusikat või loeme."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles