Suurbritannia alustab uuesti külma sõja aegse vihmavarjumõrva uurimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgi Markov
Georgi Markov Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia kavatseb uuesti uurida Bulgaaria dissidendi Georgi Markovi mõrvamist, mis leidis aset 1978. aasta septembris Londonis Waterloo sillal.

Markovit torgati jalga vihmavarjuga, mille otsas oli mürgikapsel ritsiiniga, kirjutab AFP.

Briti politsei käis Bulgaarias, tutvumaks sotsialismiaegse salapolitsei arhiivis leiduvate dokumentidega ja palus luba kümnete tunnistajate ülekuulamiseks.

Inglastel on asjaga kiire, kuna selle aasta septembris see juhtum aegub.

Vene-Briti kaksikagent Oleg Gordievski väitis 1990. aastal, et KGB oli selle mõrvaplaani taga, kuid selle panid toime Bulgaaria salapolitsei agendid.

Paar aastat hiljem tegi KGB vastuluure endine juht Oleg Kalugin avalduse, milles väitis, et käsk Georgi Markov mõrvata tuli Bulgaaria tollaselt juhilt Todor Živkovilt.

Riitsinuseseemnetest (Ricinus communis) saadav ritsiin on inimesele üliohtlik ja see on mürgisem kui kobramürk. Siiani pole selle mürgi vastumürki, ravi ega vaktsiini.

Kõige mürgisem on ritsiin siis, kui seda süstida.

Georgi Markov oli Bulgaaria kirjanik, kes 1969. aastal Läände põgenes. Hiljem töötas ta ajakirjanikuna BBC-s, raadiojaamas Vaba Euroopa ja Deutsche Welles. Markov kritiseeris avalikult Bulgaaria kommunistlikku režiimi. See võis olla põhjuseks, miks Bulgaaria salapolitsei koostöös KGB-ga ta kõrvaldas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles