Venemaal avati mälestusmärk klistiirile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal avati mälestusmärk klistiirile
Venemaal avati mälestusmärk klistiirile Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Venemaal Železnovodski Mašuk-Akva Term sanatooriumis avati mälestusmärk klistiirile.

362 kilogrammi kaaluv pronksist skulptuur kujutab endast klistiiripritsi, mida hoiavad kolm inglit, kirjutab AP.

«See skulptuur ei ole kitš ega ka midagi nilbet. Tegemist on meie regiooni kui terviseprotseduuride keskuse sümboliga,» lausus spaa juht Aleksander Katšarenko.

Kaukasuse regioon on tuntud tervisekeskuste poolest, kus seedehäirete raviks tehakse klistiiri kohaliku mineraalveega.

Mälestusmärgi avamisel oli ka loosung, millel oli lause kuulsast nõukogudeaegsest filmist «12 tooli» - «Kõhukinnisuse ja lohakuse vastu võitleme klistiiriga».

Skulptor Svetlana Avakina sõnas, et ta lähtus selle skulptuuri tegemisel irooniast ja huumorist, lisades sellel Itaalia renessansskunstniku Alessandro Botticelli maalidelt tuntud inglikujud.

«Klistiiri tegemise abivahend on midagi jäävat ja see ei muutu. Selle kuju põhjal saaks hakata näiteks ka suveniire tootma või siis jagada minikoopiad arstidele auhinnana,» arvas skulptor.

Venemaal on pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist rajatud mitmeid monumente, mis põhinevad levinud ja populaarsetel anekdootidel, naljadel või filmidel.

Klistiir on vedeliku juhtimine  pärasoolde soole tühjendamise või ravimite ja toitainete manustamise otstarbel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles