Kas oled piisavalt ilus, et ülemuseks saada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oled piisavalt ilus?
Kas oled piisavalt ilus? Foto: Caro / Scanpix

Väline ilu kui edufaktor on provotseeriv teema. See lükkab ümber kõik jutud sellest, et esmajoones maksavad teadmised ja oskused, sest tänapäeval mängib paraku ka välimus järjest suuremat rolli.


Üks Ameerikas läbi viidud uuring näitab, et pikkus soosib mehi, kes karjääri tahavad teha. Ameerika viiesaja edukama firma tegevjuhid on seitse sentimeetrit pikemad kui keskmine ameeriklane, vahendab Chef.se.

Ilusad inimesed teenivad rohkem raha. Majandusteadlane Daniel Hamermesh pani juba üheksakümnendatel tähele, et nn ilusatel meestel Ameerikas ja Kanadas on keskmisest viie protsendi võrra kõrgem sissetulek. Naiste puhul ta nii suurt erinevust tollal ei täheldanud.

Õige välimus mõjub usaldusväärsena. Soomes võrreldi ligi kahe tuhande kohalikel valimistel kandideerinud poliitiku välimust ning selgus, et naiskandidaadid, keda oli uuringus nimetatud «ilusateks», said valimistel ka rohkem hääli. Neid peeti teistega võrreldes kompetentsemateks ja meeldivamateks.

Ettevõtete juhid lasevad end välimusel mõjutada uusi töötajaid valides. Üheksa panganduse, kindlustuse, turismi või juriidika valdkonnas tegutsevat tippjuhti kümnest soovib, et nende alluvad näeksid välja treenitud. Kümnest juhist seitse jätab üldjuhul välja ülekaalus oleva tööotsija.

Välimus mängib järjest suuremat rolli ka ülemuste endi jaoks. Naistele on nõudmised alati kõrged olnud, kuid nüüd on ka meeste välimus rohkem luubi alla võetud.

Meessoost ülemus peab olema hoolitsetud, kenasti riides ja treenitud kehaga. Viimase nõude puhul mängib rolli ka muutunud mood - ülikonnad on rohkem keha järgi valmistatud ning ei varja liigseid kilosid.

Äriettevõtete tippjuhtidelt oodatakse kindlasti head füüsilist vormi, atleetilist keha ja nõelasilmast tulnud ülikonda. See kõik sümboliseerib kontrolli, distsipliini, aktiivsust ja ratsionaalset mõtlemist, mis näiteks börsiettevõtete puhul eriti oluline on.

Rootsi soo-uurija Marie Nordberg kinnitab, et lihvitud välimus saadab välja positiivseid signaale. Firmajuht on oma ettevõtte visiitkaardiks, isegi tema kõnnak ja žestid on väga olulised.

Kokkuvõttes tähendab see, et riietust tuleb sobitada vastavalt oma valdkonnale või positsioonile. Oluline on ka see, milliste inimestega sa päeva jooksul kohtud, sest tähtsad koosolekud eeldavad pisut rangemat stiili.

Kasutusel on ka mõiste «esteetiline kompetentsus», mille valdamisel on lihtne mõista, millist riietust iga konkreetne olukord nõuab ning vastavalt sellele saab kohandada ka oma stiili. Igaüks, kes karjääris kaugele tahab jõuda, peaks omandama esteetilise kompetentsuse algtõed, usub Nordberg.

Suhteliselt noore juhi jaoks on hea väljanägemine väga oluline. Sellest, kas oled nõus end kehtivatele normidele ja etiketile allutama, võivad sõltuda nii mõnedki karjäärivõimalused, selgitab teadlane. Samas ei pea need, kes juba piisavalt võimu on saavutanud, enam nii palju pabistama - nüüd on neil võimalik teistest erineda, sest kindel tagala on juba olemas.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles