Sügavkülmutamise firma teeb Frankensteini katseid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügavkülmutamise protseduur
Sügavkülmutamise protseduur Foto: AFP / Scanpix

USAs tekitas skandaali raamat «Frozen», milles paljastatakse inimeste sügavkülmutamisega tegeleva firma Alcor telgitaguseid.

Alcoris varem töötanud Larry Johnsoni sõnul tegutsetakse eetika piirimail ning seal on asju, mis viivad mõtted Frankensteinile, kirjutab AFP.

USAs Arizona osariigis Scottsadale`is tegutsev Alcor pakub inimestele võimalust lasta end peale surma sügavkülmutada. Terve keha sügavkülmutamine maksab 150 000 dollarit ja ainult pea külmutamine on 40 000 dollarit.  Inimjäänuseid hoitakse miinus 200 kraadi juures.

Loodetakse, et tulevikus on meditsiin nii kaugele arenenud, et seal külmutatud inimesed on võimalik uuesti ellu äratada. Ainult pea külmutada lasknud aga saaksid ta enda rakkudest kloonitud uue keha.

Välja on pakutud, et elluäratamiseks kasutatakse väikeseid nanoroboteid, mis on varustatud vajaliku «elläratava» ainega. Need lastakse kehasse rakke mõjutama.

Raamatu autor Larry Johnson hakkas Alcoris tööle 2003. aastal. Johnsoni sõnul olid ta mitmed sealsed kolleegid langetanud otsuse lasta end pärast surma sügavkülmutada. Need inimesed elasid Alcoris ja lahkusid sealt väga harva.

Johnsoni raamatus seisab, et Alcor korraldab soovijatele seal ekskursioone. Operatsioonisaalis on tihtipeale inimesi protseduuri jälgimas, selle üle nalja heitmas ning fotosid tegemas.

Mehe sõnul on see eetika jäme rikkumine ning surnute üle irvitamine.

Johnsoni kõige kohutavam kogemus oli pesapallitähe Ted Williamsiga. Mehe pea eemaldati keha küljest haamri ja peitli abil ning see pandi ühte purki tagurpidi. Midagi läks aga viltu ja pea jäätus kinni. Selle kättesaamiseks löödi purki raudkangiga. Raudkang tabas aga Ted Williamis jäätunud pead, millest lendasid tükid välja.

Johnson jätkas, et külmutamisfirma on tekitanud saastatust. Firma töötajad valavad aidsi, vähk ja muudesse haigustesse surnute kehadest välja pumbatud mürgiseid jääkaineid otse kanalisatsiooni.

Ka tehtavat seal julmi katseid loomadega. Täiesti terve koer tapetakse ja ta organismi kallatakse külmutusainet.

Alcori sõnul on Johnsoni välja käidu vale. Firma esindaja kinnitusel riputas Johnson internetti üles pildid Ted Williamsi peast ning küsis nende eest 20 dollarit.

Kriitikute arvates võib Alcori lootusi, et kunagi saab külmutatud uuesti ellu äratada, võrrelda sellega, et hamburgeri kotletist saaks uuesti lehm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles