ETV ja Kanal 2 hoiavad valimistel silma peal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal 2 pühapäevase saate «Öö valitutega» üks õhtujuhtidest on Tuuli Roosma.
Kanal 2 pühapäevase saate «Öö valitutega» üks õhtujuhtidest on Tuuli Roosma. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Kui ETV vahendusel saab valimistulemuste vormumist jälgida tavapärasel kujul, siis Kanal 2 annab kohalike valimiste õhtule meelelahutuslikuma vormi, kutsudes saatesse nii bände kui ka vaimukaid saatekülalisi.



Kanal 2 «Öö valitutega», mida juhivad Hannes Võrno, Tuuli Roosma ja Olaf Suuder, jõuab vaatajateni uhiuuest stuudiost, kust enne seda pole veel ükski saade eetrisse läinud.



Stuudio jaguneb kanali programmijuhi Olle Mirme sõnul kaheks. «Suures stuudios on rõhk saatekülaliste kommentaaridel ja valimisöö emotsioonidel, ekraanile jõuavad kõige värskemad tulemused, seal esinevad ka bändid ning visatakse ehk pisut naljagi,» rääkis ta.



Teise stuudiosse, kus vägesid juhib Suuder, kogunevad aga analüütikud ja sotsioloogid, kes hoiavad kätt pulsil valimistulemuste numbripoolel.



Suures stuudios võõrustavad saatekülalisi Võrno ja Roosma. «Sinna tuleb suur seltskond huvitavaid inimesi, kes on targad, sõnasuutlikud ja vaimukad,» lubas Mirme ning avaldas nimedest näiteks Indrek Tarandi, Mart Juure, Rein Kilgi ja Viktoria Ladõnskaja. «Selle seltskonna põhifunktsioon on peegeldada erinevaid mõtteid ja emotsioone seoses valimistega, elada kaasa selle öö draamadele ja triumfidele» selgitas Mirme.



Lisaks kutsutakse stuudiosse ühe või teise parteiga seotud artiste ja muusikalisi kollektiive. «Näiteks esineb Hardi Volmer, kes on ise sotsiaaldemokraat,» märkis Mirme.



Bändidele, aga eelkõige valimistulemustele kaasa elama kutsutakse ka sajapealine publik, kuhu kuuluvad suuremate erakondade noortekogude liikmed. «Loodetavasti tulevad nad kohale täismundris oma lippude ja plakatitega,» ütles programmijuht.



Veel astuvad stuudiost läbi ja teevad juttu ka enamik erakondade esimehi ja Tallinna linnapea kandidaate. Saate vahendusel saab näha sedagi, millised kired keevad parteide peopaikades. «Ning kindlasti tuleb pilt ka Tartust ja teistest Eesti paikadest, kus valimistulemusi oodatakse,» nentis Mirme ning lisas, et valimissaate tarvis on eelnevalt tehtud palju reportaaže.



«Näiteks tegime tänavaküsitlust ja näitasime paarikümnele äsja valimisealiseks saanud noorele tuntud Eesti tipp-poliitikute fotosid,» rääkis Mirme. «Küsisime neilt, kas nad teavad, kes need inimesed on, ja kui ei tea, siis millega nad võiksid tegeleda.» Küsitluse tulemused olevat olnud pehmelt öeldes hämmastavad.



ETV valimissaate üks juhtidest Indrek Treufeldt kinnitas, et ka nende saates näeb seda, mis toimub väljaspool stuudiot. «Me üritame näidata, et oleme koos Eestiga, mitte ainult Tallinnas,» ütles ta.



Lisaks on korrespondendid kohal ka parteide valimispidudel. Kanal 2 meelelahutuslikku valimissaatesse suhtus Treufeldt üsna kriitiliselt. «Poliitika on ikka niisugune nagu ta on ja jõuga seda huvitavaks ei tee,» ütles ta ning lisas, et saatetegemise juures on sisu ikkagi hoopis tähtsam kui vorm.



Enne valimissaateid tasub aga vaadata laupäevast «Erisaadet», kus saatejuht Tarmo Leinatamme sõnul jagatakse juhtnööre valimiseks. «Mina püüan vaatajaid õpetada seadust ette lugedes ning Tafitšuk ja Contra teevad puust ja punaseks ette. Aga see, keda valida, jääb ikka vaataja enda otsustada,» rääkis Leinatamm.



Valimissaated


•    Laupäeval kell 19.50 ETV «Erisaade: valimiste erisaade»


•    Pühapäeval kell 20 ja 21.30 ETV «Valimiste õhtu»


•    Pühapäeval kell 20.35 Kanal 2 «Öö valitutega»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles